Nem törvényes fizetőeszköz Szerbiában a bitcoin nevű digitális valuta, ezért nem engedélyezett az azzal való kereskedés sem – közölte a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) figyelmeztetését pénteken a SEEbiz.eu szerb internetes üzleti portál.

Az NBS arra hívta fel a figyelmet, hogy a bitcoin az Európai Unióban sem teljesíti a szükséges feltételeket ahhoz, hogy elektronikus valutaként tarthassák számon. A bitcoinnak nincs kibocsátója, nem tartozik egyetlen ország jegybankjának felügyelete alá sem, és nincs megfelelő garanciális vagy kárviselési szabályozása sem.

“A bitcoin virtuális valuta, a szabályozatlan digitális pénz egy fajtája, amelyet nem a központi bank ad ki, éppen ezért nem is garantálja az értékét” – indokolt az NBS. A szerb központi bank szerint a bitcoin nem képezheti vétel vagy eladás tárgyát a bankok vagy pénzváltók ügyleteiben.

A bitcoinhoz hasonló pénzeket hagyományos valutáért vásárolják (euróért, fontért, dollárért, forint) közvetlenül egy másik személytől vagy internetes platformokon, majd ezt követően a bitcoin bekerül egy úgynevezett digitális pénztárcába, és bizonyos termékek, illetve szolgáltatások megvásárlására használják, vagy visszaváltják hagyományos valutává. A bitcoin értéke ezeken a platformokon nem garantált, a kereslet-kínálathoz igazodva változik.

Az NBS arra is figyelmeztetett, hogy a virtuális valuta átváltására szolgáló internetes platformok szabályozatlanok, felhasználóik nem élveznek védelmet a kockázatoktól a vásárlások során, de akkor sem, ha a platformon elveszik a pénzük, például egy hackertámadás miatt – írta a SEEbiz.eu.

A virtuális devizával való kereskedelmet egyébként jelenleg sehol sem szabályozzák, egy kormány sem ismerte el ezeket legális fizetőeszközként.