Tizennégy helyen kell időközi polgármester-választást tartani: a szavazatok 100 százalékának feldolgozása után hét településen a hétfő délelőtti adatok szerint szavazategyenlőség alakult ki a jelöltek között az önkormányzati választáson, hét településen pedig jelölt hiányában vasárnap elmaradt a polgármester-választás.

A szavazókörökből érkező jegyzőkönyvek feldolgozása után az derült ki, hogy szavazategyenlőség alakult ki a polgármesterjelöltek között a Baranya megyei Tengeriben, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fancsalban és Mezőnyárádon, a Nógrád megyei Alsótoldon, a Somogy megyei Mikén és Szorosadon, valamint a Zala megyei Lispeszentadorjánban.

Jelölt hiányában nem lehetett vasárnap polgármester-választást tartani a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Répáshután, a Tolna megyei Aparhanton és Udvariban, a Vas megyei Daraboshegyen és Tanakajdon, valamint a Veszprém megyei Nemesvitán és a Zala megyei Valkonyán.

Vasárnap 3177 településen tartottak polgármester-választást.

A jogszabály szerint az önkormányzati választáson nincs érvényességi küszöb, azaz elvileg egyetlen választó is eldöntheti a szavazás eredményét. A jelöltek közül az lett polgármester, akire a legtöbb érvényes szavazat érkezett, ha azonban két vagy több jelölt kapott ugyanannyi – legtöbb – szavazatot, időközi választást kell kiírni. Időközi választást kell kiírni akkor is, ha jelölt hiányában nem lehetett szavazást tartani.

Önkormányzat 2014 – Négy időközi egyéni választókerületi választást kell tartani

Négy város egy-egy egyéni választókerületében kell időközi egyéni választókerületi választást tartani a Nemzeti Választási Iroda hétfő reggeli adatai szerint: a négy választókerületben szavazategyenlőség miatt nem lehet kiosztani a mandátumot.

A tízezer lakosúnál nagyobb településeken vegyes választási rendszerben, egyéni választókerületben és kompenzációs listán választják meg a képviselő-testület tagjait. A választópolgárok csak az egyéni választókerületük jelöltjére szavaznak, a kompenzációs listás mandátumokat a vesztes jelöltekre leadott töredékszavazatok arányában osztják szét a listák között.

A választás csak akkor lehet eredménytelen, ha azon senki nem szavazott (érvényesen), vagy ha a két legtöbb voksot kapó jelölt között szavazategyenlőség alakult ki a többszöri átszámolás után is.

Ilyen helyzet a vasárnapi voksolás után négy város egy-egy választókerületében állt elő: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúr 1. számú egyéni választókerületében, a Pest megyei Pilis 8. számú választókerületében, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári 8. számú választókerületében és Veszprém 3. számú választókerületében.

Az eredménytelen választás miatt ezekben a választókerületekben időközi választást kell tartani 120 napon belül.

Pálffy Ilona: november 10-éig is elhúzódhat a választások végleges eredményének megállapítása

November 10-éig is elhúzódhat az önkormányzati választások végleges eredményének megállapítása, ha minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak a jelöltek és jelölőszervezetek – mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Pálffy Ilona vasárnap éjjel.

A választási jogszabályok értelmében vasárnap este az egyes szavazókörökben addig kellett a szavazatokat számlálni, amíg kétszer egymás után ugyanazt az eredményt nem kapták. Ezeket az adatokat lehetett felvezetni a hivatalos jegyzőkönyvekbe, melyeket a szavazatszámláló bizottságok valamennyi tagjának alá kellett írnia.

Közölte, a helyi választási bizottságok hétfőn jegyzőkönyvekben összegzik a szavazatszámláló bizottságok által rögzített jegyzőkönyvi eredményeket, majd ezek alapján állapíthatják meg, ki nyerte a polgármesteri tisztséget, kik lettek a képviselő-testület tagjai.

A határozattal szemben három napon belül jogorvoslattal lehet élni a területi (megyei, fővárosi) választási bizottságoknál, de csak akkor, ha konkrét bizonyítékokat jelölnek meg a fellebbezésekben. Ilyen konkrét – az újraszámlálásra irányuló – kezdeményezés lehet, ha valaki szerint érvénytelennek minősítettek érvényes szavazatokat.

Fontos, hogy pusztán a szavazatok közötti csekély különbségre való hivatkozással nem lehet kérni az újraszámlálást. Előírás, hogy csak a szavazatszámláló bizottságok eredményt megállapító döntéseinek törvénysértő voltára, illetve a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozva lehet fellebbezni.

A választási eredmény elleni jogorvoslatnak is alapvető követelménye a törvénysértés pontos megjelölése és a vélelmezett jogsértés bizonyítása.

A területi választási bizottságoknak is 3 napjuk van arra, hogy a fellebbezéseket elbírálják. E határozatokkal szemben azonban még az ítélőtáblákhoz lehet fordulni ugyancsak 3 napig, és a bíróságoknak is további 3 napjuk van arra, hogy meghozzák a jogerős végeredményről szóló határozatokat.

Ha a fellebbezés, illetve a bírósági felülvizsgálati kérelem elbírálása csak a szavazatok újraszámolásával lehetséges, akkor erre a területi választási bizottságoknak, illetve a ítélőtábláknak 6 napjuk van a törvény szerint.