Három újabb vegyület került fel a dizájner drogok visszaszorítását célzó C listára. Az erről szóló kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben.

A kormányrendelet értelmében az új pszichoaktív anyagok jegyzéke, a tiltólista így már 71 alapvegyületet tartalmaz.

A kábítószerekkel és pszichotróp anyagokkal, valamint az új pszichoaktív anyagokkal végezhető tevékenységekről, valamint ezen anyagok jegyzékre vételéről és jegyzékeinek módosításáról szóló kormányrendelet módosítása hétfőn lép hatályba.

A dizájner drogok visszaszorítását célzó rendelet, amely a C listát is tartalmazza, 2012. április elején lépett életbe. Az egészségügyi államtitkárság akkori közleményében azt írta: a rendelet elfogadására azért volt szükség, mert az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a nagyrészt interneten forgalmazott újszerű vegyületek forgalma.

A dizájner drogokat valamely kábítószernek minősülő, ezért szigorúan ellenőrzött anyag kémiai szerkezetének a módosításával hozzák létre, hogy azok hatásukban az eredeti kábítószerhez hasonlóak maradjanak, de legálisan forgalmazhatók, használhatók legyenek. A kémiai módosítások miatt a rendeletben szereplő listára ezért konkrét vegyületek mellett vegyületcsoportok is felkerültek.

A piacon újonnan megjelenő dizájner drog alapanyagául szolgáló szereket az illetékes hatóságok folyamatosan figyelik. A rendelet megjelenése óta már többször is bővült a C lista, amely azokat a tiltott vegyületeket tartalmazza, amelyek klasszikusan a dizájner drogok alapanyagául szolgálnak. Ezek fogyasztása és terjesztése egyaránt büntetendő.