Több ponton is szabálytalanságokat állapított meg az Állami Számvevőszék a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2009 és 2012 közötti gazdálkodásában és vagyonkimutatásában.

A számvevők csütörtöki közleményében kifejtették: a pénzügyi egyensúly biztosított volt, az ellenőrzött időszakban az intézmény eladósodási és likviditási mutatói egyaránt javultak. A számvevők a pénzügyi gazdálkodás és a vagyonkimutatás területén tártak fel szabálytalanságokat. A belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése csak részben felelt meg a jogszabályi előírásoknak – mutattak rá.

Kifejtették: a belső kontrollrendszer elemei közül a kockázatkezelés és a kontrolltevékenységek nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak. A pénzügyi gazdálkodás területén a rendszeres és nem rendszeres személyi juttatások előirányzatának felhasználása, a működési és felhalmozási bevételek beszedése nem volt szabályszerű. Az ellenőrzés során a szakmai teljesítésigazolás és az érvényesítés hiányát azonosították. Problémaként állapították meg, hogy az intézmény a hallgatói költségtérítéseket nem a Kincstárnál vezetett számlán kezelte.

Az intézmény vagyonkimutatása nem volt szabályszerű, több esetben is megsértette a jogszabályokban és a belső szabályozásokban előírtakat. Az egyetem mérlegeiben a feltárt hibák összege minden évben meghaladta a számviteli jogszabályokban rögzített jelentős összeget – mutattak rá.

Az ÁSZ az intézmény rektorának, valamint a felsőoktatásért felelős miniszternek fogalmazott meg javaslatokat, amelyek alapján intézkedési tervet kell készíteniük. Ennek végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzés keretében értékelheti.

A Műegyetemen a 2009 és 2012 közötti időszakban nyolc kar működött, ahol bölcsészettudományi, gazdaságtudományi, informatikai, műszaki, társadalomtudományi, természettudományi és pedagógusképzés folyt. A hallgatói létszám a 2009-ről 2012-re – a felsőoktatás átlagosan 8,6 százalékos létszámcsökkenésével ellentétben – 4,3 százalékkal nőtt. 2012-ben a rendelkezésre álló helykapacitásának 79,7 százalékát használta ki az intézmény.

A teljes kiadási főösszeg 2009 és 2012 között 132,4 milliárd forintot tett ki, amelynek finanszírozásához az egyetem 61,9 milliárd forint költségvetési támogatást kapott. Az intézmény költségvetési támogatása az ellenőrzött időszakban 9,3 százalékkal csökkent.

Az állami és egyházi fenntartású felsőoktatási intézményeket érintő számvevőszéki ellenőrzések célja annak megállapítása, hogy szabályos volt-e az intézmények pénzügyi és vagyongazdálkodása, a jogszabályi előírásoknak megfelelően működött-e belső kontrollrendszerük, az illetékes minisztérium szabályszerűen gyakorolta-e fenntartói és ágazati irányítói jogosultságait. Az ÁSZ a jelentéseket ütemezetten hozza nyilvánosságra.

Kapcsolódó cikk:

Szabálytalanul gazdálkodó felsőoktatási intézmények – Az Állami Számvevőszék vizsgálati eredményei

Szabálytalanul gazdálkodó felsőoktatási intézmények – Újabb ellenőrzésekről szóló jelentéseket tett közzé az Állami Számvevőszék