Jóváhagyta a különleges helyzetek, a gazdasági válság vagy természeti katasztrófa következtében lerövidített munkaidő állami támogatását a cseh kormány – jelentette be Michaela Marksová Tominová munkaügyi és népjóléti miniszter a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón hétfőn este.

Arról, hogy kialakult-e egy ilyen helyzet az országban és életbe lehet-e léptetni az intézkedést, a kormány dönt.

A kormánydöntés után azok a cégek, amelyek már nem tudják teljes munkaidőben foglalkoztatni alkalmazottaikat, a dolgozókat nem bocsátják el, hanem korábbi fizetésük 70 százalékáért tovább alkalmazzák őket. A korábbi bér 50 százalékát a munkaadó állja, míg 20 százalékot az állam ad hozzá. A válságba jutott cégeknek a szabályok szerint kérniük kell majd az állam támogatását, és minden egyes esetről külön dönt a kormány.

Az intézkedés olyan cégekre vonatkozna, amelyek a különleges helyzet következtében a munkaidő 20-40 százalékos csökkentésére kényszerülnének. A legnagyobb vita arról volt, hogy a csökkentett bér hány százalékát fizesse a munkaadó és hányat az állam. A szakszervezetek például a bér 90 százalékát követelték, amelyből 45 százalékot a munkaadó, 45 százalékot az állam fizetett volna.

A cégek legfeljebb hat hónapig kaphatnak állami támogatást a bérekre, ismételt kérés esetén ez újabb hat hónappal meghosszabbítható.

A cseh kormánynak a németországi úgynevezett kurtzarbeit szolgált modellül. A kabinet úgy véli, hogy ez egy jó megoldás a gazdasági válságok túlélésére. A munkaadók viszont életképtelennek tartják az elképzelést.

A foglalkoztatási törvény módosítását a kormány rövidesen a parlament elé terjeszti, s miután a kormányoldalnak mindkét házban többsége van, elfogadása több mint valószínű. Marksová szerint a “cseh kurzarbeit” már tavasszal életbe lépne.

A nagy munkaadókat tömörítő ipari és közlekedési szövetség szerint a kormány döntése nem eléggé ösztönző a cégek számára, hogy válság esetén is fenntartsák a munkahelyeket – reagált Milan Mostyn, a szövetség szóvivője a kormány döntésére. Kifejtette: a jelenlegi szabályozás szerint válság esetén a cégek a bérek 60 százalékát fizetik alkalmazottaiknak. Az új szabályozás szerint ez most 50 százalékra csökkenne, a különbség nagyon kevés, és nem ösztönző a munkaadók számára.

A csehországi cégeknek már a jelenlegi szabályozás alapján is lehetőségük van alkalmazni bizonyos esetekben a csökkentett munkaidőt, csökkentett bérrel, de állami támogatás nélkül. Az elmúlt években több száz cseh cég élt ezzel a lehetőséggel. A válság elmúlása, a megrendelések növekedése után fokozatosan visszaállítják a teljes munkaidőt és béreket.