A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az Impulser-Trade Kft. „f.a.” (Impulser) megtévesztő reklámokat tett közzé a FLIR A310 hőkamera termékével kapcsolatban. A jogsértések miatt 100.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH.

Az Impulser 2013 második felében a www.impulsive.com honlapon, sajtóhirdetésekben, szórólapokon, direkt marketing levelekben, hírlevelekben, termékbemutatókon elmondott szóbeli tájékoztatások során olyan kijelentéseket tett, hogy a FLIR A310 hőkamera alkalmas betegségek diagnosztizálására, így pl. az alábbiakat:

„Ezzel a fájdalommentes eljárással a szív- és érrendszeri, vérkeringési problémák mellett egyes daganatos betegségek is korai stádiumban felismerhetők. Jöjjön el, ez életet menthet!”

A GVH döntése szerint a FLIR A310 termék nem orvostechnikai eszköz, így annak diagnosztikai funkció az egészségügyi törvényben meghatározottak szerint nem tulajdonítható.

A GVH Versenytanácsa megtiltotta a jogsértő magatartások további folytatását, és 100.000.000 forint bírságot szabott ki. A GVH a bírság kiszabásakor a reklámköltségekre alapozott, súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a megcélzott fogyasztói kör fokozottan kiszolgáltatott, a kommunikáció kiterjedtsége miatt a jogsértő reklámkampány a fogyasztók széles körét elérte, a GVH az Impulsert már elmarasztalta fogyasztók megtévesztése miatt.

A GVH felhívja a figyelmet arra, hogy

  • a betegségek diagnosztizálására szolgáló termékek gyártása, forgalmazása és reklámozása szigorú szabályrendszer szerint végezhető annak érdekében, hogy a nyilvántartásba vétellel ellenőrizhető legyen a termék előállítása, értékesítése és népszerűsítése,
  • az orvostechnikai eszközök forgalmazásának megkezdése a gyártó által elvégzett megfelelőség-értékelési eljárás eredményeként felhelyezett CE jelöléssel lehetséges,
  • diagnosztikai funkció csak orvostechnikai eszköznek tulajdonítható.