öbb tízmilliós hitelcsalási ügyek miatt börtönbüntetésre ítélték azt az ingatlanforgalmazót – a Jobbik egykori keszthelyi elnökét -, valamint ügyvéd édesanyját, mert túlértékelt ingatlanokkal és fizetésképtelen ügyfelek közreműködésével szereztek jogtalanul pénzt egy banktól – tájékoztatta az ítéletekről a Zalaegerszegi Törvényszék.

A 2010-ben kirobbant ügyben 2012 februárjában indult a bírósági eljárás az elsőrendű Kalányos András és további 19 vádlott ellen. Az ügyben másodrendű vádlottként szereplő Somlyai Szilárdot ingatlanforgalmazóként, hitelközvetítőként és értékbecslőként, édesanyját, Sz. Irén ügyvédet pedig, a többi vádlottal együtt folytatólagosan, illetve társtettesként elkövetett csalásokkal és magánokirat-hamisítással vádolta meg az ügyészség.

Somlyai Szilárd 2010-es letartóztatásáig a keszthelyi önkormányzat városfejlesztési bizottságának külsős tagja, a Jobbik városi elnöke volt. A később szabadlábra helyezett vádlott tavaly novemberben öngyilkosságot kísérelt meg, fejen lőtte magát, emiatt egészségi állapota leromlott.

Beznicza Árpád, a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője arról tájékoztatott, hogy a húsz vádlottat felvonultató perben a napokban másodfokon jogerős ítélet született. Sz. Irén esetében pedig – akinek ügyét elkülönítették és egyesítették két, az ügyfelei sérelmére elkövetett sikkasztással – első fokon hoztak ítélet.

A vád szerint 2008-tól kezdődően az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott a többi vádlott hitelfelvétele érdekében valótlan vételárat és önerőt tükröző ingatlan-adásvételi szerződések megkötésében, továbbá valótlan tartalmú hitelkérelmek benyújtásában működtek közre. Ezzel saját rendszeres haszonszerzésükre törekedtek, megtévesztve a hitelt folyósító pénzintézetet.

Először egy másfél millió forintért továbbértékesítésre megvett ingatlanra 14 millió forintos fiktív vételárat határoztak meg, a hamis jövedelembevallásokkal és értékbecsléssel a bank által folyósított hitel összegét pedig elosztották egymás között. Hasonló módszerrel hat további ingatlanra igényeltek hitelt, további három esetben szabad felhasználású, szintén ingatlanfedezetű hitelt kértek valótlan tartalmú okiratok felhasználásával.

A vádlottak több mint 60 millió forintot próbáltak így megszerezni, ebből a sértett bank csaknem 50 milliót ki is fizetett az ügyletek során.

A Keszthelyi Járásbíróság tavaly novemberben hozott elsőfokú ítéletet a perben, amely akkor 11 vádlott esetében lett jogerős.

A Zalaegerszegi Törvényszék mostani jogerős döntése szerint az elsőrendű Kalányos Andrásra első fokon kiszabott két év és nyolc hónap, börtönben letöltendő szabadságvesztést helybenhagyták. Somlyai Szilárd esetében a cselekmény minősítésén változtatott a törvényszék, amely az első fokon kiszabott négy év börtönről két év, három évre felfüggesztett börtönre enyhítette a büntetést, tekintettel arra, hogy a vádlott jelenlegi egészségi állapotában nem kerülhet büntetés-végrehajtási intézetbe.

Az elkülönített perben Sz. Irént a Keszthelyi Járásbíróság első fokon, nem jogerősen több csalásban és kísérletben bűnsegédként való részvételéért, hamis magánokiratok felhasználásáért, valamint sikkasztások elkövetéséért öt év és hat hónap börtönre ítélte. Véglegesen eltiltották az ügyvédi foglalkozástól, továbbá csaknem 1,9 millió forint értékben vagyonelkobzást rendeltek el és kötelezték több tízmillió forintos kártérítés megfizetésére.