A médiatanács az emberi méltósághoz való jog megsértése miatt 500 ezer forintos bírságot szabott ki a Class FM egyik műsorára, mert abban egy egyetemi gólyatáborban történt nemi erőszakról szóló hír kapcsán a szexuális bűncselekményeket “jelentéktelen színben feltüntetve és általában véve elbagatellizálva beszélgettek” a műsorvezetők – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A testület a bírság mellett a jogsértésről beszámoló közlemény beolvasására, illetve annak online közzétételére kötelezte a műsorszolgáltatót.

Az NMHH Médiatanácsa keddi határozatában súlyos jogsértésnek minősítette, hogy a rádió szeptember 1-jei Morning Show című reggeli műsorában a műsorvezetők egy egyetemi gólyatáborban történt nemi erőszakról a mindenkit egyenlően megillető emberi méltóság jogát figyelmen kívül hagyva beszélgettek.

A műsorban elhangzottak terjedelmes része a folytonos viccelődés révén az eseményt alapvetően elbagatellizálta. A műsorvezetők nem a kellő körültekintéssel dolgozták fel a hírt, magát a szexuális bűncselekményt tüntették fel jelentéktelen színben, ami sérti az emberi méltósághoz való jogot – írták.

A médiatanács határozata leszögezi: az emberi méltóság azáltal sérül, ha a rádióhallgatók olyan véleményeket hallanak, amelyek azt sugalmazzák, hogy az ehhez fűződő jog nem egyenlő mindenkire nézve, nem érvényesül általánosan és bizonyos esetekben nem korlátozhatatlan.

A testület szerint a “műsor vidám, kötekedős alaphangulata” már eleve nehezen tekinthető alkalmasnak a téma emberi méltóságot tiszteletben tartó bemutatására, a műsorvezetők pedig szinte természetesnek, elkerülhetetlennek, olykor pedig szinte vonzónak beállítva beszéltek a bűncselekményről, illetve a gólyatáborokban előálló hasonló helyzetekről.

Így az emberi méltóság tiszteletben tartásával ellentétes irányú üzenetet közvetítettek a társadalom egésze felé is, és nem pusztán a konkrét áldozat érzéseit sértették meg. A műsorvezetők ezáltal az elkövetett bűncselekmény súlyát óhatatlanul csökkentették, noha a beszélgetés során számos alkalommal kinyilvánították elítélő véleményüket is, és bár az egyes szövegrészek önmagukban, a szövegkörnyezetükből kiemelve nem minősíthetőek jogsértőnek, de az elhangzottak összességében megsértették az emberi méltósághoz való jogot – áll a közleményben.

A közleményben kitértek arra is, hogy a médiatanács a szerkesztői szabadságot tiszteletben tartja, és nem szándékozik egyetlen társadalmi probléma, érzékeny téma feldolgozásának módját sem megszabni, de rögzíti, hogy a médiaszolgáltatók a műsorszámok műfajától függetlenül kötelesek tiszteletben tartani az emberi méltóság jogát.