A Független Rendészeti Panasztestület (FRP) elnöke azt kezdeményezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, hogy önálló tantárgyként oktassák a rendőröknek a panaszjog gyakorlatát – közölte Tisóczki Flóra, az FRP szóvivője a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

Lukács Tamás FRP-elnök azt mondta, a kezdeményezést az egyetemen örömmel fogadták, a panasztestület feladata az új tantárgy tematikájának kidolgozása. Hozzátette, a tárgyat várhatóan a következő tanévtől oktatnának.

Tisóczki Flóra elmondta azt is: szintén ezzel az igénnyel indították el és ajánlották fel a megyei főkapitányságoknak, illetve a rendőrkapitányságoknak, hogy oktatást tartanak. Ezek a találkozók arra is szolgálnak, hogy a testület is megismerje a rendőrség gyakorlatát, ezáltal életszerűbb döntések születhessenek – tette hozzá.

A szóvivő ismertetése szerint a magyar szervezethez hasonlóan Belgiumban és Írországban testület, más országokban az ombudsmani intézményrendszer vagy speciális bíróság, esetleg bizottság szolgál a rendőri intézkedések jogszerűségének kivizsgálására.

Úgy vélte, a testületre nem önmagában kell tekinteni, hanem a magyar jogvédelmi rendszer részeként, ezért törekednek az ombudsmani hivatallal és az Alkotmánybírósággal együttműködésre, és figyelemmel követik a bírói gyakorlatot is.

Tisóczki Flóra elmondta: a jogvédelem egyik lényeges kérdése a nyilvánossághoz való viszony, a testület megújította arculatát az elmúlt fél évben annak érdekében, hogy egy nemzetközileg is jegyzett és hathatós jogvédelmi rendszer intézményeként jelenjen meg. A www.repate.hu honlapon többek közt szerepeltetik, hogy ki mikor és milyen körülmények között indíthat eljárást. A honlap angol nyelven is elérhető.

A szervezet megújulásával összefüggésben annak a reményének adott hangot, hogy változatlan munkatársi létszám mellett reményeik szerint az év végére az ügyhátralékukat sikerül ledolgozni. Egyúttal köszönetet mondott a technikai háttérért és támogatásért az Országgyűlés vezetésének és hivatalának, amely a megújulást biztosította.

A Független Rendészeti Panasztestületet az Országgyűlés 2008-ban hozta létre. A szervezet honlapján felidézik: a 2006. évi őszi események – illetve azok vizsgálata – hozta létre azt az igényt, hogy a rendőrségi eljárások elleni panaszra külön intézményrendszer jöjjön létre. Az FRP az Országgyűlés által 6 évre megválasztott tagokból áll, akik jogi végzettségűek, eljárásuk során senkitől nem kötelesek utasítást elfogadni és az eljárási rendjük alapjait a törvény biztosítja. A testület célja a rendőrség hatáskörébe tartozott panaszeljárások kivizsgálása immár az alá-fölérendeltségi viszonyoktól függetlenül, alapjogvédelmi szempontból.