Horvátország 6,39 kunán rögzítette a frank árfolyamát. A parlament megszavazta a kormány által előterjesztett fogyasztói kölcsönökről szóló törvényjavaslatot.

A törvényjavaslat elfogadása előtt azonban módosító javaslatot nyújtott be, amely szerint a törvény összeghatár nélkül és minden hitelszerződésre vonatkozik.

Az adósok képviseletében fellépő civil szervezet, a Frank Egyesület pénteken reggel bejelentette, hogy országszerte tüntetéseket szervez, mert a kormány félrevezette őket. Az eredeti törvényjavaslat szerint ugyanis az 1 millió kunánál (42,5 millió forint) kisebb hitelekre vonatkozott volna az árfolyamrögzítés. Ezt korlátot azonban az utolsó pillanatban módosította a kormány javaslata.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök még a hét elején jelentette be, hogy a kormány egy évre rögzíti a svájci frank átváltási árfolyamát, hogy enyhítsen a svájci frank alapú hiteladósok terhén. Az intézkedés életbe léptetéséhez parlamenti jóváhagyásra volt szükség.

A horvát kormány a magyartól is segítséget kért, hogy megoldja a frankhitelesek problémáját. A magyar kormány két törvényt fordított angolra: a devizahitelek forintra váltásáról szóló törvényt, és a fair bankokról szóló jogszabályt, amelyeket még kedden éjjel eljuttatott a horvát kabinetnek.

Azóta, hogy a svájci jegybank múlt hét csütörtökön váratlanul eltörölte a franknak az euróval szemben rögzített 1,20-as árfolyamküszöbét, a frank kunához viszonyított árfolyama 20 százalékkal erősödött. A svájci deviza pénteken 7,55 kunán forgott a nemzetközi devizapiacon, így a devizaalapú hitelek összértéke kunában számolva nagyjából 4 milliárd kunával 27 milliárd kunára (több mint 1,1 ezer milliárd forintra) emelkedett.