Múlt év elejétől újra jár az üzleti biztosító társaságokkal kötött nyugdíjbiztosítások után az adókedvezmény, de a szerződők ezt nem automatikusan kapják, hanem a biztosító igazolása alapján, a személyi jövedelemadó bevallásukban igényelhetik vissza.

Az adóhatóság az adójóváírást – a díjigazolás alapján kitöltött – szja-bevallás benyújtását követő 30. napon utalja. A visszajáró összeg azonban nem közvetlenül az ügyfélhez, hanem a biztosítóhoz érkezik, amely jóváírja azt az ügyfél megtakarítási számláján, ezzel is növelve a nyugdíjcélú megtakarításának összegét.

Az adójóváírás az éves befizetés 20 százaléka, de legfeljebb 130 ezer forint lehet.

Az adójóváírásnak további feltételei is vannak. Egyrészt az ügyfélnek minden adótartozását rendeznie kell.

Másrészt megfelelő nagyságú adóval is rendelkeznie kell. Előfordulhat ugyanis, hogy a családi adókedvezmény érvényesítése után már nem elegendő az adó a nyugdíjbiztosítási kedvezmény teljes körű visszatérítéshez. Ilyenkor – az adott évben – csak a maradék adóhoz igazodó támogatási összeg jelenhet meg az ügyfél számláján.

Az adójóváírás technikai szabályainak felidézése azért fontos, mivel múlt év elejétől jár újra adókedvezmény a nyugdíjbiztosítások után. A 2010 előtti szabályok legfeljebb évi 100 ezer forint szja-kedvezményt engedélyeztek, az önkéntes- és az üzleti alapon kötött nyugdíjbiztosításokra, továbbá az életbiztosításokra. A három – vagy ennél kevesebb – biztosításra befizetett éves díjból járt vissza 100 ezer forint. Ez a kedvezmény 2010-től megszűnt.

A jogszabályok tavaly januártól teszik újra lehetővé az adókedvezmény igénybe vételét. A 2014. első napjától hatályos meghatározás szerint a nyugdíjbiztosítás lejárata a biztosított nyugdíjba vonulása, előtte csak a biztosított halála, illetve legalább 40 százalékos rokkantsága esetén fizethet a biztosító. Szintén feltétel a 10 éves díjfizetés.

A biztosítók múlt év februárjától kezdtek kijönni a feltételeknek megfelelő nyugdíjbiztosításaikkal. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) legutóbbi adatai szerint szeptember végéig 45 ezer ilyen szerződést kötöttek az ügyfelek és ezek éves – átlagos – díja 212 ezer forint volt.