Félmillió eurós bírság megfizetésére kötelezte a versailles-i fellebbviteli bíróság a Bricorama francia barkácsáruházat, amiért nem tartott tiszteletben egy korábban hatályos bírósági döntést, amely nem engedélyezte számára a vasárnapi nyitva tartást – közölte az áruházlánc ügyvédje.

“Ez komoly és igazságtalan büntetés a Bricoramával szemben, amely hatással lesz a vállalatra és a dolgozókra is” – mondta Frédéric Naquet ügyvéd. Szerinte a bíróság a piac egyik legkisebb szereplőjét pécézte ki, amely alig három százalékát biztosítja a barkácsboltok országos piacának.

A vállalatot az egyik legjelentősebb szakaszervezet, a Force Ouvriere támadta meg a bíróságon, amiért nem tartotta tiszteletben a Pontoise-i büntetőbíróság 2012 januárban meghozott döntését, amely nem engedélyezte a vasárnapi nyitva tartást. A szakszervezet eredetileg 37,7 millió eurós büntetés kiszabadását kérte, amiért az áruházláncnak a Párizs környéki Ile-de-France régióban található 32 boltja 2012 január és október között vasárnap is nyitva tartott.

A bíróság végül 500 ezer eurós bírság megfizetését szabta ki, amely a szakszervezetet illeti meg. Az állam ugyanis nem tart igényt a büntetésre, miután a kormány 2014 márciusban rendeletben engedélyezte a barkácsboltoknak a vasárnapi nyitva tartást.

A döntés nagy visszhangra számíthat Franciaországban, miután a parlament jelenleg vitatja azt a kormánypárti törvénytervezetet, amelynek értelmében mindenhol bővítenék a vasárnapi nyitva tartását, s az eddigi öt helyett évi 12 vasárnapon tarthatnának nyitva az üzletek.

A hét elején egy másik hasonló döntés váltott ki politikai vitát, miután a tavalyi év legjobb pékségét a munkavédelmi hatóság megintette, miután három éven át nem tartotta be a heti kötelező egy pihenőnapot.

A délnyugati-franciaországi Saint-Paul-les-Dax nevű településen a 2014 legjobb pékjének választott Stéphane Cazenave annak ellenére is kinyitotta a pékségét vasárnap, hogy azt egy 1999-es prefektusi rendelet tiltja a megyében. A péket a munkavédelmi hatóság feljelentéssel fenyegette meg, ezért Cazenave február eleje óta vasárnaponként zárva tartja az üzletét.

“Ez évi 250 ezer eurós veszteséget jelent, kénytelen leszek egy vagy két alkalmazottat elbocsátani” – mondta a sztárpék a France 2 közszolgálati televízióban. Azt is jelezte, hogy a vasárnapi nyitva tartás ellenére minden alkalmazottjának heti két pihenőnap járt eddig is.