A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt mintegy 47 millió forint termékpálya-felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte az ALDI Magyarország Kereskedelmi Bt-t – közölte Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

A tájékoztatás szerint a még tavaly indított és több hónapon át tartó hatósági eljárásban a szakemberek a beszállítói áruszámlák közel húsz százalékát tételesen ellenőrizték.

A vizsgált számlák 70 százaléka azt bizonyította, hogy az ALDI a beszállítóinak csak az áruátvételt követő 30 napon túl fizette meg a termékek ellenértékét.

Ez ellentétes a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény előírásaival – hívta fel a figyelmet Zsigó Róbert -, amely arra kötelezi a kereskedőt, hogy az áru átvételét követő 30 napon belül fizessen a beszállítónak.

Emellett a német székhelyű diszkontáruház-lánc úgy fizettetett fix jutalékot a beszállítóival, hogy nem vállalt előre konkrét eladási forgalmat, és nem vállalt kötelezettséget arra sem, hogy a beszállítók termékeinek forgalmát növelni fogja – tájékoztatott az államtitkár.