Húszmillió forintra csökken az alkoholok jövedéki biztosítéka, miután az Országgyűlés kedden elfogadta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János és parlamenti államtitkára, L. Simon László erre vonatkozó törvényjavaslatát.

A két fideszes politikus előterjesztését 157 igen szavazattal, 8 nem ellenében, 29 tartózkodás mellett hagyta jóvá a Ház.

A törvénymódosítás alapján az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkoholtermékek jövedéki biztosítéka az idén 20 millió forint lesz. Ez a tavaly hatályos 22 millió forintos jövedéki biztosíték “nagymértékű, közel 10 százalékos csökkentése” – írta indoklásában Lázár János és L. Simon László.

Az alkoholok jövedéki biztosítékának ügye több állomást is megjárt az elmúlt hónapokban.

Tavaly novemberben, az adótörvények elfogadásakor a parlament úgy döntött, az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő, valamint a köztes alkoholtermékek forgalmazásánál a jövedéki biztosíték összegét 22 millióról 150 millió forintra emeli.

Néhány héttel később, a 2015-ös költségvetést megalapozó törvénycsomag megszavazásakor azonban a képviselők módosítottak ezen, és úgy határoztak, hogy a nettó árbevétel függvényében sávosan állapítják meg a biztosíték mértékét.

A sávos rendszer csak 2016. január 1-jén lépett volna hatályba, amiről a fideszes Gulyás Gergely azt mondta, hiba csúszott a törvénybe, ezért jogszabály-módosítást kezdeményezett, hogy a jövedéki biztosítékot a nettó árbevétel függvényében megállapító szabályozás már idén március 1-jén lépjen hatályba.

Ezután viszont a Miniszterelnökség úgy reagált, nem értenek egyet azzal, hogy az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkoholtermékek jövedéki biztosítékát a 2014. januári mértékhez képest megemeljék, így “értelemszerűen” a Gulyás Gergely által javasolt sávos rendszert sem támogatják.

Lázár János és L. Simon László az ezt követően benyújtott javaslatuk indokolásában a társadalmi észrevételek közül megemlítette, hogy a biztosíték emelése önmagában a gazdaság fehérítését nem segíti elő, a kisebb mennyiséggel kereskedő vállalkozók a megemelt összegű biztosítékot nem tudják kigazdálkodni, így kiszorulnak a piacról, valamint több márka és italkülönlegesség is eltűnhet mind a boltok, mind az éttermek kínálatából.

Törvénymódosításuk lehetővé teszi azt is, hogy az idén január 1. után esetlegesen emelt összegben nyújtott, továbbá a most elfogadott csökkentés miatt visszajáró jövedéki biztosítékot a vámhatóság a törvény hatálybalépésekor haladéktalanul visszafizesse.