Ellentétes a német alaptörvénnyel a muzulmán vallás előírásainak tiszteletét kifejező fejkendő viselésének általános, teljes körű tilalma a közoktatásban dolgozó tanárnők számára.

A német alkotmánybíróság pénteken kihirdetett döntése szerint a vallási elkötelezettség külső megjelenés általi kifejezésének általános, korlátozás nélküli tiltása a munkahelyen a közoktatásban dolgozó tanárok vagy tanárnők számára nem egyeztethető össze az őket megillető vallás- és a világnézeti szabadsággal.

A bíróság két Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli tanárnő ügyében döntött. Az egyik tanárnőt elbocsátották, amiért fejkendőt viselt az iskolában, a másik fegyelmit kapott, mert a fejkendő viselésétől ugyan elállt, de sapkát viselt helyette, jelezve, hogy a muzulmán vallás híve.

Az alkotmánybíróság kimondta, hogy a vallási elkötelezettség viselet vagy más külső jegyek általi kifejezését csak akkor lehet tiltani közoktatási intézményben, ha az “kellően konkrét” fenyegetettséget jelent az intézmény zavartalan működésére vagy az állam világnézeti semlegességére.

A bíróság egyben megsemmisítette a tartományi közoktatási törvény egyik vonatkozó pontját, a testület honlapján megjelent közlemény szerint arra hivatkozva, hogy az “kiváltságot” biztosít “a keresztény-nyugati” értékrendnek és hagyománynak, ami ellentétes a vallási alapú hátrányokozás tilalmának alaptörvényben rögzített elvével.

A Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa (ZMD) üdvözölte a döntést. Az alkotmánybíróság határozata ugyan “nem a fejkendőviselés általános engedélyezését jelenti, de így is nagyon örömteli” – közölte Nurhan Soykan, a szervezet főtitkára.

Az ellenzéki Zöldek szerint az alkotmánybíróság egyértelművé tette, hogy a német berendezkedés nem egy bizonyos vallás szabadságán alapul, hanem a vallásszabadságon és a törvény előtti egyenlőségen. A keresztény jelképek privilegizálása, kiváltságokban részesítése pedig “nyilvánvalóan alkotmányellenes volt” Észak-Rajna-Vesztfáliában – mondta a párt egyház- és valláspolitikai szóvivője, Volker Beck a Deutschlandfunk közszolgálati rádió beszámolója szerint.