A szövetség tagozata Dr. Freidler Gábornak szavazott bizalmat, aki közel tíz évig volt az adatvédelmi biztos munkatársa, öt éven keresztül az Adatvédelmi Főosztály vezetője; az utóbbi években pedig ügyvédként tevékenykedik. A Direkt és Interaktív Marketing Szövetség Adatvédelmi tagozata két éve alakult, tagjai kizárólag ügyvédek és jogászok lehetnek, és az adatvédelmi kérdések legfontosabb szakmai fórumává vált.

Az adatvédelem és az adatbiztonság a direkt és interaktív marketing fontos területe, ezért a szövetség az Adatvédelmi Kommandó, jogi workshopok és a hatósági napok szervezése mellett fontosnak tartotta, hogy külön az Adatvédelmi tagozat élére is válasszon egy vezetőt, akinek szakmai támogatásával még több programot valósíthat meg. „Várható, hogy a közeli jövőben életbe lép az EU adatvédelmi rendelete, így még több feladat és felelősség van rajtunk, hogy időben felkészítsük a piacot a változásokra, és a fogyasztók felé is párbeszédet kezdeményezzünk arról, hogy miért fontos a tudatos adatvédelem, mely nem jelent egyet a reklámok kerülésével”– nyilatkozta a tagozat elnöke.

Freidler Gábor, a Freidler Ügyvédi Iroda vezetője, az Államigazgatási Főiskolán igazgatásszervezői, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán jogász végzettséget szerzett. 1998 és 2008 között az Adatvédelmi Biztos Irodájának munkatársa volt, 2003 és 2008 között az Adatvédelmi Főosztály vezetői tisztségét töltötte be. Jelenleg ügyvédként dolgozik.

Szakmai tapasztalatából adódóan Freidler Gábor elsődleges szakterülete a személyes adatok védelméhez való jog, azon belül a közvetlen üzletszerzéshez, kutatáshoz, munkaviszonyhoz kapcsolódó adatkezelések, pénzügyi szervezetek, közüzemi szolgáltatók adatkezelései, illetve a külföldre irányuló adattovábbítások. Szakterületéhez tartozik még: adatbázisok építése, összevonása, átalakítása, adatkezelők és adatfeldolgozók közötti jogviszonyok, személyes adatok felhasználásával járó tevékenységek kiszervezése, adatkezelések – igény esetén nemzetközi ajánlások szerinti – auditálását, adatkezelési szabályzatok készítése.

Az Adatvédelmi és adatbiztonsági tagozat jelenlegi tagjai: AVON, CMS Cameron McKenna LLP, Dr. Hatházi Vera Ügyvédi Iroda, Eördögh Bird & Bird Ügyvédi Iroda, Freidler Ügyvédi Iroda, Magyar Posta, Marosi, Préda & Társa Ügyvédi Iroda, Vogel Ügyvédi Iroda, Zárdai Ügyvédi Iroda.

A tagozat célkitűzései:

  • szakmai véleményegyeztető fórum,
  • specifikus rendezvények szervezése,
  • lobby esetén közös fellépés,
  • rotálva részvétel a DIMSZ Etikai Bizottságában,
  • kapcsolattartás törvényalkotók és hatóságok felé,
  • b2c és b2b kommunikáció adatvédelem és adatbiztonság témában,
  • adatvédelmi hatásvizsgálatok (privacy impact assessment) és a „beépített, alapértelmezett adatvédelem” (Privacy by Design) legjobb gyakorlatainak nyomonkövetése,
  • célzott tartalmak és hirdetések küldése, adatgyűjtő technológiák jogszerű használata (Cookie és Big Data) – a szabályozási háttér fejlődésének tanulmányozása,
  • a tervezett EU-s adatvédelmi rendelet elfogadásának és gyakorlati megvalósításának figyelemmel kísérése.