Szocialista, szabadkőműves és homoszexuális – így jellemzi Federico García Lorcát az az 1965-ben készült rendőrségi jelentés, amely a híres spanyol költő halálának körülményeiről szól és amelyet a Cadena Ser spanyol rádió hozott nyilvánosságra.

A francoista rendőrség 29 évvel a költő halála után készítette el az eddig ismeretlen jelentést, eszerint Federico García Lorca az Alhambra nevű szabadkőműves társasághoz tartozott. A tagok álnevet használtak, a költő Homérosz néven volt ismert a csoportban. A jelentés megemlíti a költő homoszexualitását is, ám hozzáteszi, hogy ezt csak elmondások alapján tudják és egyetlen konkrét viszonyra sem derült fény.

A granadai rendőrség szerint miután több házkutatást is tartottak a lakásán 1936-ban, Lorca a barátainál bújt el, de ott is a nyomára akadtak a hatóságok. Az akkor 38 éves Lorca már világszerte elismert volt íróként és költőként, ám baloldali nézetei és homoszexualitása miatt szálka volt nemcsak Franco hívei, hanem a római katolikus egyház szemében is.

A katonaság nagy erőkkel vonult ki az elfogására. A dél-spanyolországi Granada közelében lévő Viznar település mellé hurcolták egy Nagy forrás néven ismert helyre, másokkal együtt. Miután kivallatták, meggyilkolták őket. A holttesteket egy közeli szakadékban temették el – áll a rendőrségi dokumentumban.

A jelentés egészen eltér minden eddigi elmélettől, amely García Lorca halálával és sírhelyével kapcsolatban ismert volt. A történelmileg legelfogadottabb verzió szerint a költővel és három társával 1936. augusztus 19-én, a polgárháború kezdetén végeztek a fasiszta Franco tábornok katonái a Granadához közeli Alfacar mellett.