Öt károsult esetében egymilliótól hárommillió forintig terjedően a duplájára emelte a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. által fizetendő nem vagyoni kár összegét. Két olyan károsultnak pedig, aki az iszapkatasztrófa következtében elvesztette otthonát, ötszázezer forint kártérítést ítéltek meg.

A jogerős határozat egyebekben helybenhagyta a Veszprémi Törvényszék elsőfokú ítéletét a felszámolás alatt álló Mal Zrt. és a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség jogutódja, a Fejér Megyei Kormányhivatal illetékes főosztálya ellen indított kártérítési perben.

Ábrahám Éva tanácsa helybenhagyta az elsőrendű alperes Mal Zrt. felelősségére vonatkozó határozatot, mondván, nem vitatható, hogy a cég – műszaki, technológiai és karbantartási hiányosságokkal – környezetet veszélyeztető magatartást folytatott.

A tábla – és az elsőfokú ítélet – szerint a másodrendű alperes, a kormányhivatali főosztály (illetve jogelődje) az akkori jogszabályoknak megfelelően ellenőrizte a Mal Zrt. tevékenységét, így nem terheli felelősség az iszapkatasztrófa bekövetkeztéért.

A Mal Zrt. és a környezetvédelmi hatóság ellen 67 ember összesen 479 millió forint értékben indított kártérítési pert. Első fokon 18 millió 235 ezer forintnyi kártérítési összeget ítélt meg a Veszprémi Törvényszék kilenc felperesnek. Akkor 61 felperes adott be fellebbezést, amelyet időközben 35-en visszavontak.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.