Új nemzetközi magánjogi kódex megalkotásáról döntött a kormány, a törvény koncepcióját ez év novemberre, a normaszöveg tervezetét jövő novemberre kell megalkotnia az Igazságügyi Minisztériumnak – olvasható a Magyar Közlöny szerdai számában.

A kormányhatározat elrendeli a nemzetközi magánjogról szóló 1979-es törvényerejű rendelet átfogó korszerűsítését. Ennek érdekében létrejön a Nemzetközi Magánjogi Kodifikációs Bizottság, november 30-ig kidolgozzák az új szabályozás koncepcióját, 2016. január 31-ig lefolytatják a koncepcióról a szakmai, társadalmi vitát, majd pedig a koncepció alapján 2016. november 30-ig megalkotják az új nemzetközi magánjogi szabályozás normaszövegének tervezetét.

A Nemzetközi Magánjogi Kodifikációs Bizottság elnöke Vékás Lajos akadémikus, aki korábban az új polgári törvénykönyv kodifikációját irányította, a bizottság társelnök Berke Barna államtitkár, a bizottság tagjai között van Martonyi János professor emeritus, az első és a második Orbán-kormány külügyminisztere, valamint egyetemi tanárok és kúriai bírák.

A nemzetközi magánjog államok, illetve állampolgárok polgári jogi ügyleteivel – így többi között szerződések, vagy házasság, öröklés, szellemi alkotások jogával – foglalkozik.