Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy a dohánytermékek adózására és kereskedelmére vonatkozó új magyar szabályozás összhangban áll-e az uniós joggal – közölte a belső piacért felelős biztos szóvivője.

Az Európai Bizottság jelenleg vizsgálódik arról, hogy a dohánytermékek adózására és kereskedelmére vonatkozó újonnan bevezetett magyar szabályok összhangban vannak-e az uniós joggal. Közölte Elzbieta Bienkowska, a belső piacért felelős biztos szóvivője.

Megfigyelők szerint a vizsgálódás jelenleg előzetes (úgynevezett pilot) eljárás tárgyát képezi, és éppen annak megállapítása a tárgya, hogy kötelezettségszegési eljárást kell-e indítani az ügyben vagy sem.

Lucia Caudet szerint el kell kerülni azt, hogy az új magyar szabályok megsértsék az áruk szabad mozgásának elvét, amit az EU-alapszerződés 34-ik cikke rögzít. Hozzátette, hogy a Bizottság kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal, és a törvényi változtatások bizonyos közelebbről nem megnevezett jogi aspektusairól kíván további információkat szerezni.

Elzbieta Bienkowska az Eurológusnak adott interjújában jelzett határozott kételyeket a dohánytermékek kereskedelmére vonatkozó magyar szabálymódosítások iránt, amire válaszul Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kirohanást intézett a lengyel biztos ellen, azt vetve a szemére, hogy a külföldi dohánymultik érdekeit képviseli.