Tízmillió dolláros, havonta további egymillió dollárral bővítendő letétre kötelezte a Palesztin Hatóságot egy manhattani szövetségi bíró egy olyan per fellebbezési szakaszában, amelynek tétje 10 amerikai család kárpótlása a hozzátartozóik ellen Izraelben elkövetett terrorcselekmények miatt.

Az illetékes szövetségi esküdtszék februárban arra a megállapításra jutott, hogy a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) és a Palesztin Hatóság (PH) a 2000-es évek elején elősegítője volt egy sor, Izraelben elkövetett terrortámadásnak, amiért a testület 218,5 millió dolláros kártérítést ítélt meg az áldozatok hozzátartozóinak. Az összeg az 1992-es amerikai terrorellenes törvény értelmében elvileg automatikusan megtriplázódik, és 655,5 millió dollárra fog emelkedni

A PH megfellebbezte az ítéletet, amely az eddigi legjelentősebb kártérítésre kötelezte.

George Daniels kerületi szövetségi bíró azt követően rendelkezett a letét összegéről, hogy az amerikai kormány – szokatlan módon – arra próbálta rávenni őt, hogy “gondosan mérlegelje” a PH anyagi helyzetét, rámutatva, hogy a túl magas összegű biztosíték veszélybe sodorhatja annak érvényesíthetőségét. Anthony Blinken külügyminiszter-helyettes a bírósághoz a hónap folyamán korábban eljuttatott beadványában rámutatott, hogy a PH összeomlása az amerikai külpolitika több évtizedes munkáját “aknázná alá”, és egyben “új destabilizáló tényező” lenne a régióban.

Az esküdtszék februárban hat, 2002 és 2004 között az al-Aksza Mártírjai Brigádok és a Hamász által elkövetett merénylet ügyében hozott ítéletet. Ezeknek összesen 33 halottja és több mint 450 sebesültje volt.

A manhattani ügy és egy másik, Brooklynban folyó eljárás, amelyben a jordániai Arab Bankot az esküdtszék tavaly szeptemberben felelősnek ítélte a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet finanszírozásáért, az izraeli palesztin konfliktus amerikai áldozatainak két legfontosabb arra irányuló kísérlete, hogy amerikai bíróságokon szerezzenek elégtételt a veszteségeikért.

Az Arab Bank ügyében áprilisban az illetékes szövetségi bíró, Brian M.Cogan lényegében megerősítette az esküdtszék ítéletét, de kettőt törölt a Hamász által elkövetett 24 terrortámadás közül, amelynek támogatásában a pénzintézetet az esküdtek felelősnek találták. A merényleteknek mintegy 300 amerikai sebesültje és halottja volt. A bank emellett öngyilkos merénylők javára intézett kifizetéseket egy, Szaúdi Bizottság elnevezésű csoport nevében. Az ügyben a kártérítés mértékét még nem állapították meg, a jordániai bank jogi képviselője azt követően nyújthat majd be fellebbezést.

A tavalyi szeptemberi brooklyni esküdtszéki döntéssel első ízben marasztaltak el egy bankot polgári peres eljárásban alkalmazva az amerikai terrorelhárítási törvényt. Ez lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államok által terrorszervezetnek minősített külföldi csoportok áldozatai elégtételért folyamodhassanak.

A két eljárásban együttesen megítélhető kártérítés meghaladhatja az egymilliárd dollárt. A több mint egy évtizeddel ezelőtt elindított manhattani és a brooklyni per többéves késedelmet szenvedett, mert az alperesek vitatták az amerikai bíróságok illetékességét.

Szakértők szerint a februári manhattani esküdtszéki kártérítési ítélet új dimenziót nyitott az izraeli-palesztin konfliktusban. Palesztina ugyanis, amely 2012 óta “megfigyelő állam” státust élvez az ENSZ-ben, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tagja kíván lenni. Az ICC januárban előzetes vizsgálatot indított, amely nyomán háborús bűnök miatt vádat emelhetnek Izrael ellen a tavalyi izraeli-gázai konfliktus miatt. Ennek több mint 2200 halottja volt, túlnyomó többségükben palesztinok.