A tudatosabb fogyasztóvá válást elősegítő ötletversenyt hirdetett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a mindennapi életben hasznosítható, újszerű és kreatív javaslatokat elsősorban középiskolásoktól várják szeptember 24-ig – mondta Szente István, a hatóság megbízott főigazgatója a verseny nyitórendezvényén Budapesten.

A legjobb ötletek részletesebb kidolgozásához szakmai segítséget nyújt a hatóság és díjazásban is részesülnek az ötletgazdák – ismertette. Szima-Barcsai Borbála, a NFH szakmai vezetője szerint fontos elgondolkodni azon, hogy amit reklámként hallunk, megszépíti a valóságot, ezért szükséges a kritikus szemlélet.

A hatóság olyan javaslatokat vár, amelyek beépülhetnek az NFH működésébe, hozzájárulhatnak tájékoztatási tevékenységének hatékonyabbá tételéhez.

Az ötleteket szakértői bizottság bírálja el, a legjobb 25 pályamű szerzői közül 10-en a NFH által megbízott szakmai mentorok támogatásával megvalósíthatósági tanulmányt, 15-en kevésbé részletes koncepciót készíthetnek, továbbá 100 ezer forintos ajándékutalvány kapnak – ismertette a megbízott főigazgató. Az első öt helyre rangsorolt pályázat ötletgazdái 150 ezer forintos ajándékutalványt kapnak, és bemutathatják megvalósíthatósági tanulmányukat az október közepén megrendezendő záró konferencián – mondta.

Szima-Barcsai Borbála a nemzetközi példák közül kiemelte a Németországban folytatott oktatást: ott a diákok például adalékanyagok segítségével maguk készíthetik el az italukat különböző ízekben, megismerve a mesterséges anyagokat, és hatásukat. Említette a Franciaországban bevezetetett, a termékek címkézését nagyító alá helyező kampányt, amelyben felhívják a fogyasztók figyelmét arra, mik a kötelező elemek és mik a marketing célú információk a termékeken. Balogh Attila, az ötletverseny projektkoordinátora kiemelte: újító ötleteket várnak a verseny során, a legfontosabb, hogy az egészségtudatos életvitelt, vásárlást, fogyasztást ösztönözzék. Antal Renáta projektmenedzser elmondta: az ötletverseny a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) Az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítése elnevezésű kiemelt projektjének keretében valósul meg, amelynek az összköltségvetése több mint 618 millió forint, amelyhez az Európai Szociális Alap több mint 486 millió forint támogatással járult hozzá. Az ötleteket a NFH honlapjáról letölthető és elektronikusan kitöltött jelentkezési lapon kell benyújtani.