Az Európai Bizottság ma 4 millió eurós sürgősségi finanszírozást mozgósított Magyarország javára a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból. A magyar hatóságok augusztusi, egyre fokozódó migrációs hullám indokolta kérelmére reagálva a finanszírozást a meglévő fogadólétesítmények infrastruktúrájának javítására, új létesítmények kialakítására, további felszerelések és alapvető cikkek beszerzésére, az emberi erőforrás bővítésére, valamint az országon belüli személyszállítási kapacitás fokozására fordítják.

Az Európai Bizottság hasonlóképpen 5 millió eurót bocsátott Ausztria rendelkezésére, miután Ausztria júliusban jelezte, hogy az újonnan érkező menedékkérők befogadására alkalmas kapacitását 1 270 fővel emelné, valamint bővítené az egyre növekvő számú menedékkérelemmel foglalkozó adminisztratív kapacitását is.

Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos tegnap Bécsbe és Traiskirchenbe látogatott, ahol a felelősségteljes és szolidáris uniós fellépés jelentősége mellett hangsúlyozta, hogy a menekültválsággal egyetlen tagállam sem képes önállóan megbirkózni. Az uniós biztos június végén Budapesten járt, és a tervek szerint a jelen hónapban ismét Magyarországra látogat.