A jövőben csak az érkezési időpontot tartalmazó beadványt vesz át a Nemzeti Választási Iroda (NVI), az időbélyegző népszavazási kezdeményezés esetén azt határozza meg, hogy – ha egyszerre több kezdeményezés érkezik – milyen sorrendben érkeztetik a dokumentumokat.

Az iroda székházának földszintjén a napokban üzemelték be az időbélyegzőt, és egy tájékoztatót is elhelyeztek arról: a jövőben a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) vagy a Kúriának címzett beadványok személyes átadásának feltétele, hogy az NVI épületében kirakott időbélyegző segítségével a beadványtevő rögzítse a beadvány érkezésének pontos időpontját.

Az országos népszavazási kezdeményezések, kifogások, fellebbezések, bírósági felülvizsgálati kérelmek benyújtásának a feltétele tehát az, hogy a beadványtevő ellássa az időbélyegzővel a beadványát, ennek hiányában nem veszik át azt.

Az időbélyegző üzembe állításának előzménye, hogy júliusban az NVB-nek kellett döntenie arról, a szinte egy időben érkező két népszavazási kezdeményezés közül melyiket tekinti elsőként benyújtottnak. A vasárnapi boltzárral kapcsolatban ugyanis a Kúria-határozat nyilvánosságra kerülése után – amely megnyitotta az utat az új kezdeményezések előtt – szinte egyszerre érkezett két beadvány az NVI-hez: az egyiket az NVB egyik pártdelegáltja nyújtotta be, aki az NVI épületébe szóló érvényes állandó belépőjét felhasználva “megelőzte” a portán a beléptetésére váró magánszemélyt, aki szintén népszavazási kérdést kívánt benyújtani.

Az NVB az eset megítélésekor úgy döntött, hogy – az esélyegyenlőség biztosítása érdekében – az épületbe belépést tekinti mérvadónak a sorrend eldöntésekor, és nem azt, mikor érkeztette a beadványt az iroda. Pálffy Ilona, az NVI elnöke ezért döntött az időbélyegző üzembe helyezéséről.

Az időbélyegző a beadványra nyomtatja az érkezés pontos dátumát az év, hónap, nap, óra, perc és másodperc megjelölésével.

Ha a beadványtevő több különböző beadványt kíván személyesen leadni – például két népszavazási kezdeményezést, az NVB két különböző határozata ellen egy-egy bírósági felülvizsgálati kérelmet -, akkor mindegyik iraton külön rögzítenie kell az érkezési időpontot.

Az időbélyegző által rögzített érkezési időpont a népszavazási kezdeményezés esetén azt határozza meg, hogy – amennyiben több kezdeményezés érkezik – milyen sorrendben történik a hivatalos érkeztetés, de a kezdeményezés benyújtásának időpontja nem az időbélyegző berendezéssel rögzített időpont, hanem a későbbi iktatás időpontja. Az időbélyegző által rögzített érkezési időpont minden egyéb beadvány esetében a benyújtás időpontját jelenti.

A munkaidőben érkező beadványok esetében a beadványtevő személyesen adhatja át az iratot az NVI munkatársának, a munkaidőn kívül érkezett beadványt – az időbélyegzési eljárását követően – a biztonsági szolgálat veszi át megőrzésre.