Összesen mintegy 36 millió forint bírságot szabtak ki a június közepe és augusztus vége között lezajlott nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzési akció során a szakemberek – közölte Földművelésügyi Minisztérium.

A közlemény idézi Zsigó Róbertet, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárt, aki elmondta: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinációjával a megyei kormányhivatalok illetékes szakemberei több mint 6900 létesítményt, valamint 21 000 élelmiszert ellenőriztek.

A közlemény szerint a vizsgálatok érintették többek között az utcai vendéglátást, a büfékocsis és mozgó vendéglátást, valamint a fesztiválokon, kiállításokon zajló élelmiszer-forgalmazást.

Hozzátették: a termékek közül a szakemberek kiemelten figyelték a fagylaltokat, a cukrászsüteményeket, a hamburgereket, gyrosokat, és a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokat, a grill termékeket, valamint a nyári szezonra jellemző zöldségeket, gyümölcsöket.

Az államtitkár a közleményben úgy fogalmazott: az ellenőrök idén is nagy hangsúlyt fektettek az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetésének vizsgálatára, ennek során 449 konyhát ellenőriztek, amelyek több mint 24 000 táborozó étkeztetését biztosították. Hozzátette: a vizsgált konyhák mintegy 80 százaléka biztonságosan üzemelt.

A közlemény szerint a vizsgált 6900 létesítménynél leginkább a higiéniai feltételekkel, a forgalmazott termékek minőségével és nyomon követhetőségével volt probléma, a dolgozók egészségügyi alkalmassága és képzettsége terén azonban javult a helyzet a korábbi ellenőrzésekhez képest.

Az átvizsgált mintegy 21 600 élelmiszertétel 2,8 százalékát – több mint 52 tonnát, 8 millió forint értékben – kellett kivonni a forgalomból, többségüket lejárt fogyaszthatósági, illetve a minőség megőrzési idő miatt – közölték.

A korábbiakhoz képest azonban csökkent a jelölési hibás és az ismeretlen eredetű termékek aránya.

A Nébih laboratóriumaiban végzett 600 vizsgálat eredményeit tekintve a szakemberek mindössze 2 mintánál találtak kifogást, egy grillkolbásznál összetételi hiba, míg egy büfékocsi tartályából származó ivóvíz mintánál baktériumok jelenléte okozott gondot. A hatóság mindkét esetben megtette a szükséges intézkedéseket – tették hozzá.