Az Egyesült Államok elutasított további négy jogsegélykérelmet a CIA-börtönök ügyét vizsgáló lengyelországi nyomozással kapcsolatban – közölte a TVN24 lengyel hírtelevízióban az eljárást folytató krakkói ügyészség szóvivője.

Lengyelország 2008 tavaszától folytat saját vizsgálatot a területén létesített titkos CIA-börtönök ügyében, ennek során azt vizsgálják, hogy a lengyel hatóságok beleegyeztek-e az ország területén 2002 és 2003 között működő központok létesítésébe.

Piotr Kosmaty szóvivő elmondta: Lengyelország összesen hat, jogsegélynyújtásra vonatkozó kérelmet nyújtott be az amerikai igazságügyi tárcánál, ezek közül az egyiket nemzetbiztonság védelmére hivatkozva azonnal el is utasították. Négy további kérelem elutasításáról augusztus végén értesült a krakkói ügyészség, egy beadvány felülbírálása még folyamatban van.

A kérelmek tartalmáról Kosmaty nem közölt részleteket.

Lengyelország idén májusban kártérítést fizetett a titkos lengyelországi CIA-börtön két egykori foglyának. Ezzel eleget tett az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítéletének, miszerint megsértette az Emberi Jogok Európai Nyilatkozatát azzal, hogy lehetővé tette a CIA számára, hogy lengyel területre szállítsanak, ott fogva tartsanak és megkínozzanak egy terrorizmussal gyanúsított palesztin és szaúd-arábiai férfit.

Az előbbi, Abu Zubajda, Litvániát is beperelte, ahol az amerikai szenátusi jelentésben szereplő utalások szerint szintén működött egy CIA-vallatási központ. Zubajda ügyvédei azt állítják, hogy a jelentés konkrétan leírja, milyen kínzásoknak vetették alá védencüket.

Mindazonáltal sem Litvánia, sem Lengyelország nem ismerte el eddig hivatalosan, hogy tudomása lett volna titkos CIA-börtönök létezéséről. Lengyelország a strasbourgi bírósági perben sem nyilvánított véleményt erről, utalva a folyamatban lévő krakkói ügyészségi vizsgálatra. Lengyel sajtókommentárok szerint az amerikai jogsegély hiányában előfordulhat, hogy fel kell függeszteni a krakkói nyomozást.