Feleskette az új egyiptomi kormányt Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő egy héttel azután, hogy a 14 hónapja hivatalban lévő előző kabinetet váratlanul lemondatta.

A harminchárom minisztériumból tizenhat élén történt személycsere, ugyanakkor továbbra is megtarthatták tisztségüket az olyan kulcsfontosságú tárcák vezetői, mint a belügy-, a külügy-, a védelmi, a beruházási és a pénzügyminisztérium. Több minisztériumot összevontak, és mostantól külön tárca foglalkozik a migrációs ügyekkel. A kormány élére az eddigi olajügyi miniszter, Seríf Iszmáíl került.

Megfigyelők szerint maga a kabinet is meglepődött, amikor a miniszterelnök, Ibráhím Mahlab váratlanul benyújtotta kormánya lemondását, amelyet az államfő el is fogadott. A kormány ugyanis nem sokkal korábban, aznap reggel bejelentette a következő napokra vonatkozó munkatervét, amelyben a miniszterelnök egy hivatalos találkozója is szerepelt. Ráadásul mindez mindössze egy hónappal a közelgő parlamenti választások előtt történt mindez, és az alkotmány értelmében a törvényhozás megalakulása után egyébként is új kormányt kell majd felállítani.

Szíszi elnök többször is utalt arra, hogy nincs megelégedve a kormány teljesítményével, de ezt a drasztikus döntést valószínűleg inkább azoknak a híreknek a fényében kell értelmezni, amelyek az egyes minisztériumok falain belül burjánzó korrupcióról az utóbbi hetekben kiszivárogtak.

A legutóbbi botránysorozatot a mezőgazdasági miniszter múlt heti, korrupciós vádak miatti lemondása váltotta ki. Szaláh Helál és a mezőgazdasági tárca egyéb illetékesei ellen vizsgálatot indítottak, mivel felmerült a gyanú, hogy kenőpénzek fejében osztogatták a földvásárlási engedélyeket üzletembereknek. A minisztert néhány perccel lemondása után az autójából kiszedve vették őrizetbe a kairói Tahrír téren.