Az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat alapján a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által kezelt Kártalanítási Számla előlegezné meg a kifizetését azoknak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) károknak, amelyeket a felszámolás alá került román Astra S.A. Biztosító magyar fióktelepének ügyfelei okoztak.

A Bánki Erik és Cseresnyés Péter fideszes képviselők pénteken a parlament elé terjesztett javaslata alapján a kifizetett összeget a MABISZ követelheti a felszámolási eljárásban a fióktelepen, illetve az anyavállalaton.

Az Országgyűlés honlapján megjelent és a kihirdetését követő napon hatályos törvényjavaslat egyúttal rendezi a csődbe ment biztosító kgfb-s ügyfeleinek új szerződéskötését is. A javaslat szövege értelemszerűen nem nevesíti az Astra Biztosítót, hanem általánosságban fióktelepről beszél, de az indoklás már az Astra csődjét nevezi meg a biztosítási és a kgfb törvény módosításának az indokaként.

A román pénzügyi felügyelet augusztus utolsó napján vonta vissza az Astra S.A. működési engedélyét, egyúttal kezdeményezte a biztosító felszámolását is. Amíg a román bíróság nem rendeli el a felszámolást, a károk kifizetésére addig is köteles lenne a biztosító – és a fióktelepe -, mind az uniós, mind pedig a magyar szabályok szerint. A román felügyelet ugyanakkor a fióktelepnek is megtiltotta – a magyar álláspont szerint jogellenesen – a kárkifizetést.

Amikor a román bíróság – vélhetően több hónap múlva – elrendeli a felszámolást, a magyar károsultaknak is a román garanciaalap fizet, amelyben van elegendő pénz erre.

A jogszabálymódosítás másik eleme a kgfb-szerződések sorsának a rendezése. A fióktelep ügyfeleinek jelenleg lehetőségük van biztosítási szerződésük közös megegyezéssel történő megszüntetésére a biztosító fióktelepétől levélben kapott megállapodás aláírásával és visszaküldésével. Ez a megoldás azonban nem rendezi az összes szerződés megszűnését, így a törvényjavaslat lehetőséget ad “átkötésre”, amelyek alapján – amennyiben korábban nem szűnt meg – az új szerződés megkötésével a régi szerződés megszűnik, tehát a fedezet folyamatos marad. Erről a tényről az új biztosító 15 napon belül értesíti a kötvénynyilvántartó szervet, amely szintén 15 napon belül a régi biztosítót értesíti – áll a javaslat indoklásában.