Megkezdődött Kijevben annak a két orosz katonának a pere, akiket májusban fogtak el a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében, az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött területen.

A tárgyalásra előállították a vallomásuk szerint az orosz katonai hírszerzésnél szolgáló Alekszandr Alekszandrov őrmestert és Jevgenyij Jerofejev századost, akik jelenleg előzetes letartóztatásban vannak Kijevben.

Jerofejev újságíróknak a helyszínen azt mondta, hogy nem ismeri el bűnösségét. Azt állította, hogy vallomásának egy részét azért tette, mert féltette az életét.

A százados ügyvédje, Okszana Szokolovszka közölte, hogy a vádat képviselő katonai ügyészség életfogytiglani büntetést kér a két vádlottra. Elmondta, a védelem kezdeményezi, hogy a pert Luhanszk megyébe tegyék át, mivel ott fogták el a két katonát, így a vád szerinti bűncselekményeket is ott követték el, és ezért ügyük az ottani bíróság hatáskörébe tartozik. Az ügyészség viszont azon az állásponton van, hogy biztonsági szempontból kockázatos lenne a két orosz katona perét a harcok sújtotta kelet-ukrajnai megyében lefolytatni.

Az ügyészség egyebek mellett Ukrajna elleni katonai agresszióval, illegális határátlépéssel, fegyvercsempészettel és törvénytelen fegyverviseléssel vádolja az orosz katonákat.

Korábban Vaszilij Hricak, az ukrán állambiztonsági szolgálat (SZBU) főnöke nem zárta ki, hogy az őrmestert és a századost Oroszországban bebörtönzött ukrán foglyokra cseréljék ki.

Jerofejevet és Alekszandrovot május 16-án fogták el ukrán katonák a Luhanszktól északra fekvő Scsasztya település közelében, a frontvonalnak a fegyveres erők által ellenőrzött oldalán. Elmondásuk szerint a Luhanszk megyei oroszbarát szakadárok mellett teljesítettek szolgálatot, és felderítést végeztek a front túloldalán. Közölték, hogy hivatásos katonák, az orosz fegyveres erők hírszerzéséhez tartozó 3-as számú különleges megbízatású dandárnál szolgálnak. Moszkva viszont váltig tagadja, hogy a két elfogott orosz állampolgár az orosz hadsereghez tartozna.