Több mint 400 tétel (7,5 tonna), évek óta lejárt felhasználhatósági idejű, sérült csomagolású növényvédő szert és termésnövelő anyagot talált és foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Mórahalmon – közölte a Nébih.

A közlemény szerint a Csongrád megyei telephelyen a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának (KÜI) szakemberei azonnali hatállyal elrendelték a termékek forgalomból történő kivonását, forgalmi tilalmát, valamint zár alá vételét.

A növényvédelmi bírság mértéke akár több millió forint is lehet – tették hozzá.

A növényvédő szerek egy része érvényes engedéllyel sem rendelkezett, nagy része már 5-10-15 éve lejárt, de a szakemberek találtak 1996-os lejárati idejű terméket is.

A készítményeket a kereskedő jogosulatlanul tárolta a raktárban – olvasható a közleményben.

Kifejtették: a növényvédelmi tevékenység során a gyártónak, a forgalmazónak és a felhasználónak nemcsak a növényvédő szerek szakszerű felhasználása, hanem a kiürült göngyölegek kezelése, ártalmatlanítása is érdeke. A fel nem használt, lejárt szavatosságú készítmények, a kiürült, még növényvédő szerrel szennyezett csomagolóanyagok pedig egyaránt veszélyes hulladéknak minősülnek, amelyek átmeneti tárolása, szállítása, ártalmatlanítása vagy hasznosítása kizárólag jogszabály által előírt módon történhet.

A felhasználhatósági idő lejárta után a növényvédő szerek hatásfoka jelentősen romlik, ezért kizárólag az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv engedélye szerint hozható forgalomba – derül ki a közleményből.