A magyarországi erőművekkel kötött hosszú távú energiavásárlási megállapodások összhangban vannak-e az uniós versenyjoggal? A magyar vonatkozású ügyben hoz ítéletet az Európai Unió Bírósága október 1-én.

Ítélethirdetés a C-357/14 P Dunamenti Erőmű kontra Bizottság ügyben

A Pannon Hőerőmű, a Csepeli Áramtermelő, a Tisza Erőmű, a Dunamenti Erőmű és a Budapesti Erőmű indítottak kereseteket a Törvényszék előtt a Bizottságnak a Magyarország által a hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodások keretében nyújtott állami támogatásról szóló határozata megsemmisítése érdekében. A Bizottság e határozatában megállapította, hogy az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek és a hazai villamosenergia-termelők között kötött hosszú távú és garantált felvásárlási árat biztosító villamosenergia-vásárlási megállapodások a termelők javára a közös piaccal összeegyeztethetetlen állami támogatást tartalmaznak. A Bizottság ezért elrendelte, hogy Magyarország szüntesse meg az említett állami támogatás nyújtását, és hogy a jogtalanul kifizetett támogatást fizettesse vissza a termelőkkel.

A Csepeli Áramtermelő jogutódja, az Alpiq Csepel Erőmű visszavonta a keresetét, így az e céget érintő T-370/08. sz. ügyet törölték a nyilvántartásból. Hasonlóképpen, a Pannon Hőerőmű a T-352/08. sz. ügyben időközben elállt a keresetétől, így azt az ügyet is törölték a nyilvántartásból.

A Budapesti Erőmű ügyében 2012. február 13-án hozott ítéletében a Törvényszék megerősítette, hogy az említett erőmű és az MVM között létrejött villamosenergia-vásárlási megállapodás jogellenes állami támogatást tartalmaz.

2014. április 30-án meghozott ítéleteiben a Törvényszék a Tisza Erőmű és a Dunamenti Erőmű kereseteit is elutasította. A Dunamenti Erőmű a Törvényszék döntése ellen fellebbezést nyújtott be az Európai Bíróságnál.