A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kgfb-károkkal kapcsolatos vállalása csupán átmeneti, hamarosan a román garanciaalap kárrendezési megbízottat küld a fiókteleppel rendelkező országokba, aki átveszi az ügyintézést, a bonyolult jogi helyzetek elkerülése érdekében ajánlott mihamarabb biztosítót váltani az Astra-ügyfeleknek – hangsúlyozta a Mabisz szóvivője.

Gilyén Ágnes a mielőbbi biztosítóváltást azzal indokolta, hogy a magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) károsultaknak csak akkor fizet a romániai garanciaalap, miután elrendeli az Astra S.A. felszámolását, ami akár hónapokig is eltarthat.

Mint mondta, kényszeríteni senkit sem lehet a váltásra, azonban mivel az egyébként érvényes kgfb-szerződés mögött nem áll működő biztosító, a károk megtérítésére – a polgári törvénykönyv (Ptk.) értelmében- az üzembentartó is kötelezhető.

Emlékeztetett, hogy az Országgyűlés által módosított biztosítási tárgyú törvény hatályba lépését követően az Astra biztosító kgfb-szerződései automatikusan megszűnnek, amennyiben a gépjármű-tulajdonos új szerződést köt egy másik biztosítónál. Az új szerződést pedig bármely biztosító jogosult befogadni.

A szóvivő elmondta, hogy a szeptember 30-i időpont csupán az Astra biztosító által felajánlott megegyezésen alapuló biztosítóváltás határideje volt, azonban semmilyen előnnyel vagy hátránnyal nem jár a módosított törvény általi biztosítóváltáshoz képest. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a törvény kihirdetéséig csak közös megegyezéssel lehet váltani.

Gilyén Ágnes beszámolt továbbá arról, hogy az Astra tevékenységi engedélyének visszavonása óta 244 káresetet jelentettek be szeptember 29-ig, ahol megkezdődött a kárfelmérés. A Mabisz kártalanítási számlájáról a kgfb-s károk miatt hiányzó összegeket szintén a román garanciaalap rendezi majd.