Viszonylag alacsony az internet-felhasználók veszélyérzete és biztonsági tudatossága, illetve nem kellő szintű találati aránnyal ismerik fel a kibertérben leselkedő veszélyforrásokat – tájékoztatott online felmérésének eredményéről a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat.

A 16 országot felölelő felmérésben a válaszadók átlagosan 95 pontot értek el a lehetséges 150 pontból.

Hamis, adatlopásra készült weboldalt például csak a válaszadók 24 százaléka volt képes úgy megkülönböztetni a valóditól anélkül, hogy egy adathalász oldalt is kiválasztott volna az igazi mellé. Sőt, több választási lehetőséggel a megkérdezettek 58 százaléka a csak az adatlopásra szánt oldalakat jelölte be biztonságosnak, a valódit viszont nem.

A felmérés arra is rávilágított, hogy minden tízedik felhasználó kész ismeretlen feladótól származó elektronikus levélben ellenőrzés nélkül megnyitni egy csatolt fájlt, ami rossz esetben gyakorlatilag valamely rosszindulatú program saját kezű telepítésének felel meg.

A felhasználóknak pedig közel egyötöde mutatott hajlandóságot arra, hogy leállítsa azt a biztonsági megoldást, amelyik veszélyre hivatkozva megakadályozná valamely szoftver telepítésében.