Újabb “rendszerbontó” népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése ér véget szerdán, a kamarai tagdíj ügyében indulté.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nyilvántartása szerint négy országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése van folyamatban, ebből egynek a határideje október 7-én jár le.

A kérdés, amelyben még szerdán 16 óráig lehet az aláírásokat gyűjteni, úgy szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?”

A kérdés egyike azoknak a “rendszerbontó” népszavazási kezdeményezéseknek, amelyeket a március 15-ei civil demonstráció szónokai jelentettek be. A kérdéseket Vajda Zoltán, a “60ezren a magánnyugdíjukért” Facebook-csoport képviselője nyújtotta be hitelesítésre magánszemélyként.

A kérdést az NVB március 25-én hitelesítette, a bírósági felülvizsgálat során a Kúria május 28-án hagyta jóvá az NVB határozatát, a gyűjtést a határozatnak a Magyar Közlönyben történő közzététele és az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának kiadása után, június 9-én kezdhették meg.

Az országos népszavazási kezdeményezés támogatására a hitelesített mintapéldánnyal megegyező aláírásgyűjtő íveken lehet aláírást gyűjteni. Az aláírásgyűjtő ívet az NVB hitelesíti, a hitelesítést a Kúriánál lehet megtámadni. Az aláírások gyűjtésére 120 nap áll rendelkezésre.

A népszavazás kezdeményezőinek az aláírásgyűjtés utolsó napján 16 óráig kell leadniuk az íveket a Nemzeti Választási Irodánál (NVI). Ezután a Nemzeti Választási Bizottság dönt az aláírások érvényességének ellenőrzéséről, majd annak eredményéről – ha a kezdeményezést legalább 200 ezer választópolgár támogatta aláírásával – tájékoztatja az Országgyűlés elnökét. A népszavazás elrendeléséről az Országgyűlés dönt. Ha az érvényes ajánlások száma több mint százezer, de nem éri el a kétszázezret, akkor az Országgyűlés dönthet arról, elrendeli-e a népszavazást.

A múlt héten két népszavazási kérdés aláírásgyűjtésének határideje járt le: a tankötelezettség kiterjesztéséről szóló ugyancsak a “rendszerbontó” népszavazás része volt, abban a kezdeményezők 87 ezer aláírást tudtak összegyűjteni, a másikban, amelyet az MSZP kezdeményezett a vasárnapi 200 százalékos bérpótlékról, végül el sem indult a gyűjtés.