Harmincmillió dollár értékű Picasso-alkotásokat adott vissza egy orosz milliárdos a festő mostohalányának, aki azt állítja, hogy az édesanyját, Jacqueline Roque-ot, a katalán művész második feleségét ábrázoló portrékat ellopták tőle.

A 67 éves Catherine Hutin-Blay még márciusban tett panaszt Olivier Thomas francia műkereskedő ellen, miután észrevette, hogy néhány tulajdonában lévő Picasso-festmény feltűnt a műtárgypiacon. Hutin-Blay korábban azzal bízta meg a műkereskedőt, hogy a tulajdonában lévő Picasso-alkotásokat, más művekkel együtt Párizsba szállítsa és raktározza.

Évekkel később egy restaurátor arról tájékoztatta, hogy a képeket Genfbe szállították, helyreállították, és eladták Dmitrij E. Ribolovljev orosz milliárdosnak. A nemzetközi sajtóban megjelent felvételeken Hutin-Blay maga is felfigyelt arra, hogy Ribolovljev műgyűjteményében vannak olyan festmények, amelyek az ő tulajdonát képezik. A fotók azokat az újságcikkeket illusztrálták, amelyek arról adtak hírt, hogy Ribolovljevet állítólag becsapta Yves Bouvier svájci üzletember – Olivier Thomas üzleti partnere -, aki túl magas áron adott el neki műveket neves festőktől.

Ribolovljev 2013-ban vásárolta meg az ominózus Picasso-műveket Bouvier-től. A világ egyik legértékesebb műgyűjteményével rendelkező orosz milliárdos átadta az alkotásokat Hutin-Blay ügyvédjének Párizsban. Az üzletember “akciója” ugyanakkor több puszta lovagias gesztusnál – jegyezte meg a The New York Times online kiadása.

Egyrészt rá akarja irányítani a figyelmet a közte és Bouvier között folyó csatára, amely alighanem a művészvilág jelenlegi legnagyobb jogi viszálya, másrészt a műtárgypiac átláthatóbbá tételéért is kampányol, amellyel – mint fogalmaz – kivédhetővé válnának a mostanihoz hasonló esetek.

A francia ügyészség idén májusban indított nyomozást a Picasso-alkotások ügyében. A képek átadását követően Ribolovljev képviselője elmondta, bíznak abban, hogy a művek a francia hatóságok védelmét élvezve esnek át az eredetiségvizsgálaton, és ügyfelével várni fogják a bírósági eljárások végkifejletét.