A Békés megye területén működő bíróságokon 2015. október 14. és 2015. október 16. között az idei évben is alkalom nyílik arra, hogy a „Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja” keretében az állampolgárok jobban megismerhessék a polgári igazságszolgáltatás és a bíróságok működését, illetve a jogaik érvényesítésének lehetőségeit.

Az Európai Tanács és az Európai Bizottság 2002-ben kezdeményezte a tagállamokban minden év október második felében a „Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napjának” megtartását. A kezdeményezők szerint az állampolgárok általában kevésbé ismerik a jogaikat, és még kevésbé a polgári igazságszolgáltatás működését. Az igazságszolgáltatásról ugyanis az embereknek elsősorban a büntetőjog jut eszükbe, azonban fontos lenne, hogy az igazságszolgáltatás a köztudatba ne így, hanem egy olyan szolgáltatásként vonuljon be, amely elősegíti az állampolgárok jogi ügyeinek intézését. A rendezvény célja, hogy az állampolgárokban tudatosuljon, hogy a polgári jog által biztosított jogaik átszövik egész életüket, és hogy ez az állam számukra nyújtott szolgáltatása jogérvényesítésük megkönnyítéséhez.

A Gyulai Törvényszék és a Gyulai Járásbíróság 2015. október 15. napján a szokásokhoz híven idén is közösen rendezi meg a „Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napját” a Gyula, Béke sgt. 38. szám alatt található épületében. A résztvevők körbejárhatják a törvényszék épületét, megismerhetik annak történetét, és előadást hallhatnak a bírósági szervezetről, a bíróság munkájáról, a polgári ítélkezésről, annak területeiről, továbbá válaszokat kaphatnak az esetlegesen felmerülő kérdéseikre. A rendezvény során a lelkes érdeklődők egy bemutató tárgyalás keretében, az eljárási szereplők „bőrébe bújva” kipróbálhatják magukat egy szimulált polgári peres eljárásban, valamint lehetőség van arra is, hogy egy bírósági témájú vetélkedőn is részt vegyenek.

A Battonyai Járásbíróságon 2015. október 16. napján három önkormányzat közcélú foglalkoztatottjai számára tartanak tájékoztató előadást és perszimulációt.

A Békési Járásbíróságon 2015. október 15. napján a résztvevő középiskolai osztályoknak bemutatják a bíróság épületét, és a polgári igazságszolgáltatással kapcsolatos tájékoztató előadás meghallgatására van lehetőség.

A Békéscsabai Járásbíróságon 2015. október 15. napján az érdeklődők megtekinthetik a bíróság épületét, majd előadást hallhatnak a bírósági szervezet felépítéséről, illetve a bírósági munkáról, továbbá perszimulációs gyakorlaton is részt vehetnek.

Az Orosházi Járásbíróságon szintén 2015. október 15. napján várják a diákokat jogismereti előadással és perszimulációval, valamint az épület történetének bemutatásával.

A Szarvasi Járásbíróság 2015. október 15. napján tart nyílt napot a környékbeli középiskolás csoportok számára. Ennek keretében a délelőtti órákban lehetőség nyílik tárgyalás látogatására és tájékoztató előadás meghallgatására. Az előadás kiterjed a bírósági szervezetrendszerre, a bíróvá válás folyamatára, a bíróságok feladataira és hatáskörére, valamint a polgári peres és nem peres eljárások fontosabb szabályaira. A délutáni órákban rendkívüli panasznap megtartására kerül sor.

A Szeghalmi Járásbíróságon 2015. október 16. napján a rendezvény 9 órától veszi kezdetét.

A nyílt nap alkalmából a Gyulai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon 2015. október 15. napján, míg a Gyulai Törvényszék Cégbíróságán 2015. október 14. napján várják az érdeklődőket.

Az esemény zavartalan lebonyolítása érdekében valamennyi bíróság esetén szükséges és célszerű az érintett bíróságon előzetesen jelezni a részvételi szándékot.