A fűtési szezon közeledtével a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) megkezdi a forgalomban lévő szén-monoxid érzékelő készülékek vizsgálatát. Az eredményekről az NFH folyamatosan beszámol majd az elkövetkező időszakban.

A tájékoztatás szerint a korábbi, 2014 decemberében és a 2015 januárjában elrendelt vizsgálatok során az NFH összesen 42 féle terméket, a piacon található termékek jelentős részét ellenőrizte. Ekkor 12 féle készülék felelt meg az ellenőrzésen, míg 30 féle szén-monoxid érzékelő, vagyis a készülékek közel háromnegyede nem elégítette ki a biztonságossági követelményeket – írják.

A vizsgálat során azt ellenőrzik a szakemberek a laboratóriumban, hogy a készülékek adott szén-monoxid koncentrációknál, meghatározott időtartamon belül fény- és hangjelzéssel riasztanak-e. A laborvizsgálat eredményei alapján az NFH munkatársai kockázatértékelést végeznek, illetve ellenőrzik azt is, hogy a készüléken és a csomagoláson feltüntetett jelölések, figyelmeztető feliratok, valamint a használati és kezelési útmutatók megfelelőek-e.

Az NFH felhívja figyelmet a közleményben arra, hogy komolyan kell venni a jelzést: a szén-monoxid-jelző jelzése esetén azonnal szabadba kell menni és szellőztetni. Csak akkor szabad gondolni az érzékelő hibájára, ha az a szellőztetést követően még 15 perc múlva is jelzést ad – írják.

A hatóság szerint ezek a készülékek életmentőek lehetnek, de fontos a fűtőberendezések és a kémények ellenőrzése is.

Az eddig vizsgált termékek listája elérhető az NFH honlapján.