Trócsányi László megnyitotta az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiáját Szegeden, az Igazságügyi Hivatal keretében működő intézmény feladata, hogy képzésekkel és továbbképzésekkel támogassa az igazságszolgáltatás hatékony működését.

Az igazságügyi miniszter elmondta, a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) együttműködésben létrehozott akadémia feladatai közé tartozik szakértők, végrehajtók, áldozatsegítők, pártfogó felügyelők, jogi segítségnyújtók, felszámolók, mediátorok, vagyonfelügyelők, az igazságügyi szolgálatok dolgozóinak képzése.

Az előző kormányzati ciklusban megújították az anyagi jogi szabályokat (például a büntető törvénykönyvet és a polgári törvénykönyvet), jelenleg az új eljárási kódexek készítése folyik. Ezeket a tervek szerint 2016-ban elfogadják, és 2018-ban lépnek hatályba. Az új eljárásjogi szabályokat meg kell ismertetni a szakmával, az akadémia kiemelt feladata lesz az elfogadott nagy kódexek átültetése a gyakorlatba – hangsúlyozta a miniszter.

Szabó Imre, a jogakadémia vezetője elmondta, az intézmény jogi, szakmai és hivatásetikai képzéseket szervez az érintetteknek. A nagyobb létszámú hivatásrendek esetében regionális képzéseket tartanak, a kisebbek esetében pedig a fővárosban, illetve Szegeden folyik majd az oktatás.

Az SZTE jogi karának korábbi dékánja közölte, egyes szakterületeken már korábban is folytak ilyen képzések, de ezek színvonala nem volt egységes. Jelenleg készítik elő a jövő évi képzési tervet, az év végéig pedig más egyetemi karok tanszékeivel együttműködve elvégzik a tananyagok egységesítését. A tervek szerint az első képzések februárban-márciusban indulnak el.

Szabó Imre hangsúlyozta, az akadémia fontos célja, hogy az érintettek minél hamarabb és lehetőleg első kézből kapjanak tájékoztatást a jogszabályváltozásokról.