Az összevont román pénzügyi felügyelet (ASF) hiányosságokat állapított meg az Euroins biztosítótársaság gazdálkodásában, ezért a társaság feltőkésítését és működése folyamatos ellenőrzését rendelte el – közölte a Mediafax hírügynökség.

Az ASF egy korábbi ellenőrzés során a biztosító fizetőképességét érintő problémákat azonosított. Úgy vélte, nem fedezi teljes mértékben a biztosító szükségleteit az a 200 millió lejes (14 milliárd forint) apport, amelyet a társaság részvényesei októberre vállaltak.

Az Euroins biztosító igazgatótanácsának a következő 20 napban válságkezelő tervet kell készítenie és bemutatnia. Ennek tartalmaznia kell a társaság viszontbiztosítási programját, adósságrendezési programját, valamint azoknak a pénzügyi eszközöknek a becslését, amelyeket az Euroins a fizetőképessége helyreállítására szán.

Az ASF pontosította, hogy az Euroins továbbra is folytathatja tevékenységét, köthet biztosításokat, kifizetheti a károkat, és az általa kibocsátott kötvények lejártukig érvényesek maradnak. A felügyelet arra emlékeztetett, hogy 2016 januárjától új, szigorúbb szabályok szerint ellenőrzik Romániában a biztosítótársaságok fizetőképességét.

A Digi 24 hírtelevízió szerint az Euroins 1,18 millió ügyféllel rendelkezik Romániában, és 2015-ben ez a társaság kötötte a legtöbb gépkocsi-felelősségbiztosítást. A hírtelevízió arra emlékeztetett, hogy a pénzügyi felügyelet hasonló intézkedéseket hozott az Astra biztosítóval szemben is, másfél évvel az idén augusztus végén bejelentett csőd előtt.