Kijev készen áll “jogi úton is háborúzni” Oroszországgal a hivatalából eltávolított Viktor Janukovics volt államfő által felvett hitel átalakításáért – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök egy csütörtöki sajtótájékoztatón Kijevben.

A kormányfő javasolta, hogy október 29-én tárgyaljanak, és rendezzék az adósság átalakításának kérdését, különben Kijev bírósághoz fordul.

Kitért arra, hogy a Krím félsziget törvénytelen bekebelezéséért és a Donyec-medencében kirobbantott fegyveres konfliktus miatt is jogi úton követel kártérítést Ukrajna Oroszországtól, szavai szerint legalább ezer milliárd dollárt.

Ismételten hangsúlyozta, hogy Moszkva előtt éppúgy nyitva áll a lehetőség ugyanazon feltételek mellett az ukrán adósság átalakítására, mint a nyugati hitelezők számára, akikkel Kijevnek már sikerült megállapodnia. Szavai szerint Oroszországon kívül mind a 13 hitelező, amely Ukrajnának állami garanciavállalás mellett euró kötvényekben nyújtott kölcsönt, beleegyezett az adósság átalakításába az október 14-én Londonban tartott értekezleten. Ez összesen 14,36 milliárd dollár és 0,6 milliárd euró. Egyedül Oroszországgal – amelynek 3 milliárd dollár kölcsönt kellene Ukrajnának az év végéig törlesztenie – nem született egyezség, mert a hitelező nem jelent meg a találkozón.

Az átalakítás lényege – amelyről nagy vonalakban egyébként már augusztus végén megállapodott Ukrajna a nyugati hitelezőkkel -, hogy az államadósság egy részét, mintegy 3 milliárd dollárt leírnak a hitelezők, a fennmaradó rész törlesztését pedig 2019-ig felfüggesztik. Ennek kamata viszont egységesen 7,75 százalékra emelkedik.

Ugyanilyen feltételt ajánl Kijev Moszkvának is, utóbbi viszont nem hajlandó elfogadni, hanem a teljes összeg visszafizetését követeli az év végéig. A hitelt még Viktor Janukovics, a posztjáról a múlt év elején menesztett államfő hivatali idejében vette fel Ukrajna. A kijevi Majdan téren európai integrációt és hatalomváltást követelő tüntetések közben, 2013 decemberében állapodott meg Janukovics Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz államfővel arról, hogy Oroszország 15 milliárd dolláros hitelt nyújt Ukrajnának. Ennek első, 3 milliárd dolláros részletét még abban a hónapban átutalta Oroszország. Az oroszbarát Janukovics menesztése után azonban Moszkva nem folyósította a kölcsön többi részét.