Csatát vesztett a bíróságon a bridzset sportként besoroltatni kívánó brit egyesület: az ország legfelső bírósága ugyanis kimondta, hogy a népszerű kártyajáték nem sport, mivel nem jár együtt fizikai aktivitással.

Az Angol Bridzs Egyesület (EBU) a sportot és az egészséges életmódot népszerűsítő brit szervezet, a Sport England korábbi döntését kifogásolva fordult a bírósághoz, amely azonban az egyesület ellenében döntött, elutasítva az ügy jogi felülvizsgálatára irányuló kérelmét.

Az egyesület “rendkívül elkeseredett” a döntés miatt és a “fellebbezés lehetőségeit” vizsgálja – számolt be a BBC News. Az EBU azért akarta, hogy a Sport England változtasson a bridzs besorolásán, mert akkor az egyesület jogosult lenne különböző támogatásokra, például a lottóalapból.

Az EBU szerint a Sport Englandet megalapító 1996-os királyi charta elég tágan határozza meg a sport fogalmát ahhoz, hogy annak ne legyen szükségszerűen feltétele a fizikai aktivitás.

Az egyesület ügyvédjei szerint a kártyajáték, más sportokhoz hasonlóan szabályokra, sportszerűségre, valamint versenyre épül, és idősebbek is űzhetik, akiket a közösséghez tartozás élményével is gazdagít.
Az ügyben eljáró bíró szerint azonban a Sport England jelenlegi definíciója szerint a sport a “fizikai aktivitást” is magában foglalja, és a szervezet helyesen járt el, amikor elutasította a kártyajáték új besorolására vonatkozó kérelmet.

Az EBU jelenleg nagyjából 55 ezer tagot számlál, habár Angliában hozzávetőlegesen 300 ezren bridzseznek rendszeresen. Az egyesület szerint a lengyel, a holland, a francia és a belga pénzügyminisztérium is sportként ismeri el a kártyajátékot.