A civil szervezetek az elkészített beszámolójukat, közhasznúsági mellékletüket közzététel céljából postai, valamint – 2015. január 1. napjától – elektronikus úton (az ún. ügyfélkapun keresztül) küldik meg az Országos Bírósági Hivatal részére.

Az Országos Bírósági Hivatal Országos Nyilvántartási és Ügyfélkapcsolati Osztálya, és a Nyilvántartási Iroda 2015. január 1. napjától – 2015. szeptember 30. napjáig összesen 77 455 db beszámolót fogadott.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, az idei év május június hónapjában volt kiugróan magas beszámolók érkezése, amelyet az OBH felkészülten fogadott. Kiépítette az elektronikus érkezések informatikai hátterét, ez lehetővé teszi, hogy a civil szervezetek – nemcsak az elektronikus eljárásra kötelezettek – ily módon küldjék meg a beszámolóikat.

Ennek köszönhetően az elektronikusan beérkező beszámolók feldolgozása 100 %-ban, a papír alapon beérkező beszámolók feldolgozása 90 %-ban megtörtént.

Az elmúlt hónapok statisztikáját tekintve elmondható, hogy az elektronikus utat igénybe vevő szervezetek száma folyamatosan emelkedik, – már 42120 db-ot regisztráltunk – a gyorsabb és egyszerűbb ügyintézés lehetőségét tapasztalják meg benne.

A civil szervezetek elégedettségét mutatja az e-mailben és a telefonon kapott számtalan pozitív visszajelzés a gyors, hatékony és ügyfélbarát ügyintézésért, ami az Osztály és az Iroda tisztviselőinek munkáját dicséri.