A vállalkozásoknak már most érdemes elkezdeniük a felkészülést a várhatóan 2016. májusában hatályba lépő új, európai uniós vámkódexre, amely számos változást tartalmaz például az ügyintézési szabályokkal, határidőkkel kapcsolatban – hívja fel a figyelmet eljuttatott közleményében az EY könyvvizsgáló és tanácsadó cég.

Emlékeztetnek arra, hogy a már több mint 20 éves jogszabályt, a Közösségi Vámkódexet a 2013. október 10-én kihirdetett Uniós Vámkódex váltja majd, a tervek szerint 2016. május 1-jétől. Hozzáfűzik: a végleges részletszabályok egyelőre nem ismertek, de már látható, hogy az új szabályok jelentős újdonságokat és változásokat hoznak, amelyekre érdemes időben felkészülni.

Változnak az alapvető ügyintézési szabályok és számos más általános rendelkezés is. Bizonyos esetekben például lényegesen nőhetnek a vámhatósági döntéshozatalra rendelkezésre álló határidők, ezt a különféle engedélyek megszerzése kapcsán érdemes figyelembe vennie a cégeknek – emeli ki az EY.

Új vámeljárásként jelenik majd meg a meghatározott célra történő felhasználás vagy a vámszabad terület, emellett bizonyos korábbi eljárások megváltoznak (például a vámraktározás vagy az aktív feldolgozás), illetve egyesek meg is szűnnek (például a vámfelügyelet melletti feldolgozás). Szigorúbbak lesznek a vámérték kimunkálására vonatkozó szabályok azon érintett cégeknél, amelyek jogdíjat fizetnek az importált áruk után, illetve akkor, ha a vámjogi szabadforgalomba helyezés előtt többször értékesítik az importált terméket. Az új kódex ugyanakkor számos vámjogi egyszerűsítést is bevezet, így például az önértékelést vagy a központi vámkezelés jogintézményét.

Az új Uniós Vámkódex emellett további célként fogalmazza meg a hatóságok, illetve a gazdálkodók közötti kommunikáció teljes körű elektronizálását. Az erre alkalmas új elektronikus felületeket fokozatosan alakítják ki a jelenlegi tervek szerint 2020 végéig – olvasható a közleményben.