A Bizottság felszólít tizenegy tagállamot arra, hogy maradéktalanul ültesse át nemzeti jogrendjébe az uniós energiahatékonysági irányelvet

Az Európai Bizottság felszólította az EU tizenegy tagállamát (Belgiumot, Bulgáriát, Ciprust, a Cseh Köztársaságot, Spanyolországot, Finnországot, Magyarországot, Litvániát, Luxemburgot, Lengyelországot és Portugáliát), hogy teljes körűen biztosítsa az energiahatékonysági irányelv (2012/27/EU) nemzeti jogba történő átültetését. Az irányelv értelmében a tagállamoknak a 2014. január 1. és 2020. december 31. közötti időszakban energiamegtakarítást kell megvalósítaniuk.

Ezt energiahatékonyságra vonatkozó kötelezettségi rendszerek alkalmazása és/vagy egyéb olyan, célzott szakpolitikai intézkedések révén kell elérniük, amelyek arra irányulnak, hogy javítsák az energiahatékonyságot a háztartásokban, az ipari épületekben és a közlekedésben. Az irányelvet 2014. június 5-ig kellett átültetni a nemzeti jogba. A Bizottság indokolással ellátott véleményt küldött Belgiumnak, Ciprusnak, a Cseh Köztársaságnak, Spanyolországnak, Finnországnak, Litvániának, Luxemburgnak és Lengyelországnak. Ugyancsak a mai napon a Bizottság kiegészítő indokolással ellátott véleményt küldött Bulgáriának, Magyarországnak és Portugáliának, mely országok esetében hiányosságokat állapított meg a nemzeti jogba történő átültetés tekintetében.

A Magyarország részére kiadott, kiegészítő indokolással ellátott vélemény a helyébe lép annak a határozatnak, amelynek értelmében az Európai Bizottság korábban úgy döntött, hogy az Európai Unió Bíróságához fordul az ügyben. A Bizottság továbbra is figyelemmel kíséri az irányelv végrehajtását, és foglalkozni fog az esetleges hiányosságokkal.

A tizenegy tagállamnak most két hónap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy kötelezettségeinek eleget tegyen. Ezt az időszakot követően a Bizottság úgy dönthet, hogy az említett tagállamok ügyét az Európai Unió Bírósága elé terjeszti, és pénzügyi szankciók kiszabását kéri. Az energiahatékonysági irányelvről az Energiaügyi Főigazgatóság honlapján találhatók további információk.