Hozzátartozó elvesztését követő teendőkről szóló tájékoztató füzetet készített az OBDK a gyászoló családok és az egészségügyi dolgozók részére annak érdekében, hogy az érintettek tisztában legyenek azzal, mi az eljárás, milyen módon intézhetik az ügyeket ilyen esetekben.

A holttesten végzett eljárások, egészségügyi beavatkozások alkalmasak lehetnek arra, hogy esetlegesen megsértsék a hozzátartozók gyászát, a halott emlékének megőrzését, ezért fontos azok szabályozott, a halott méltóságának figyelembevételével történő biztosítása. Haláleset bekövetkezésekor a betegjogi képviselő az elhunyt hozzátartozójának megbízása alapján – a hozzátartozó által adott meghatalmazás keretei között – segíti az elhunyt jogainak érvényesülését az egészségügyi intézmény működésével kapcsolatban tett panasz tekintetében.

 

Az OBDK a TÁMOP 5.5.7-08/1 „Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése” című kiemelt projekt keretében készített kiadvánnyal igyekszik teljes körű tájékoztatást adni, segítséget nyújtani a hozzátartozóknak a hivatalos ügyintézés útvesztőiben.

 

A kiadvány az OBDK honlapjáról elektronikus formában is elérhető http://www.obdk.hu/kiadvanyok.html helyen.