Katalónia döntő fontosságú pillanatot él, mert el fogja kezdeni egy szabad ország létrehozásának megalapozását – mondta a katalán parlament alakuló ülésén a törvényhozás frissen megválasztott elnöke hétfőn Barcelonában.

“Éljen a demokrácia, éljen a szuverén nép, éljen a katalán köztársaság!” – fogalmazott beszédében Carme Forcadell, akit a választásokon győztes, a katalán függetlenségért küzdő Junts pel Sí (Együtt az igenért!) párttömörülést jelölt a posztra.

Véleménye szerint a most következő parlamenti ciklusnak a célja, hogy a “megnyirbált hatáskörű” regionális parlament felől haladjanak egy szabad népet képviselő szuverén parlament felé.

A konzervatív Néppárt, a szocialista párt, és a Ciudadanos nevű középpárt nem támogatta az elnök megválasztását, ugyanis szerintük megkérdőjelezhető a pártatlansága. A parlament alakuló ülésén elmondott beszéde több ellenzéki képviselő szerint kirekeszti a katalánok felét, azokat, akik nem támogatják a függetlenséget.

A győztes párt a szavazatok 39,6 százalékát szerezte meg a választásokon, amelyen legfőbb ígéretük az volt, hogy 18 hónapon belül egyoldalúan kinyilvánítják Katalónia elszakadását Spanyolországtól és elkészítik a katalán alkotmányt.

Mivel a választásokon nem szerezték meg a parlamenti abszolút többséget, ezért tervükhöz támogatóra van szükség. A katalán parlamenti pártok közül ez egyedül a szintén függetlenségért küzdő Népi Egység (CUP) nevű párttal lehetséges. Csakhogy ők nem fogadják el a Katalóniát eddig irányító Artur Mas újrajelölését, és eltérő elképzeléseik vannak a függetlenség elérésének módjáról is.

Sajtóinformációk szerint megrekedtek az együttműködési tárgyalások a pártok között, noha ezt a Junts pel Sí egyik politikusa hétfőn a parlamentben cáfolta.

A katalán parlament november 9-én szavaz először Katalónia elnökének személyéről, és legkésőbb jövő január 9-ig kell megválasztania az új vezetőt. Ha ez nem sikerül, új választásokat kell kiírni Katalóniában.
Legutóbb Andalúziában állt elő hasonló helyzet, ahol egészen az utolsó pillanatig kérdéses volt a választásokon győztes szocialista jelölt, Susana Díaz elnöki megválasztása. Nem sokkal a törvényi határidő lejárta előtt szerezte meg a szükséges támogatást.

A spanyol kormány többször hangsúlyozta, hogy az ország törvényeinek értelmében Katalónia nem nyilváníthatja ki egyoldalúan elszakadását Spanyolországtól. A választások eredményét pedig úgy értékelték, hogy a katalán többség nem támogatja a függetlenséget, mivel ezek a pártok nem szerezték meg a szavazatok több mint 50 százalékát.