Először kapott hivatalos újságírói minősítést a kínai online média egy kiváltságos csoportja, ami azt jelenti, hogy ezen internetes hírportálok munkatársai riport- és interjúkészítésre is hitelesítettekké váltak – jelentette a Hszinhua hírügynökség.

Az állami sajtó és médiahatóság, az internet-felügyelettel karöltve az első körben 14 nagy médiavállalkozás csaknem 600 újságírójának adta át az elvben “valódi” riporteri tevékenységre jogosító igazolványokat. Az első körben kiválasztottak közé tartozik a kormányzati hírportál, a központi pártlap, a Zsenmin Zsipao internetes oldala, a Hszinhua hírügynökség online felülete és Tibet hivatalos honlapja is.

A kereskedelmi hírportálok két legnagyobbja, a Sohu és a Sina nincs a kedvezményezettek között.

Az igazolványok ünnepélyes átadása alkalmával elhangzott, e dokumentumok más újságírókéval azonos jogokat biztosítanak és ugyanolyan felelősség és kötelezettség is jár velük, mint a többieknek.

A beszámoló szerint a hatóságok folytatni fogják az online média “képzett és gyakorlott” újságírói számára az igazolványok kiadását a következő év végéig.

A Hszinhua jelentése emlékeztet arra, hogy korábban a weboldalaknak tilos volt önálló híreket gyártaniuk, csupán a “hagyományos” média híreit vehették át, illetve szerkeszthették. Ennek ellenére az internetes oldalakon immár elterjedtek a saját feldolgozású sztorik, interjúk és az egyedi forrásmegjelöléssel közölt cikkek.

Az érintetteknek a “központi rendszerbe integrálásával”, működésük legalizálásával a szabályozásuk, felügyeletük is megoldódik. Az állami hivatal szakmai továbbképzéseket is ajánl az online média riportereinek.