Egy amerikai szövetségi bíró arra utasította a külföldi jelhírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA), hogy hagyjon fel egy kaliforniai ügyvéd irodája kommunikációjának megfigyelésével, mert megítélése szerint “minden valószínűség szerint alkotmányellenes” a telefonhívások metaadatainak rögzítése.

Végzésében Richard Leon, az amerikai fővárosnak otthont adó Columbia szövetségi kerület bírója utalt az amerikai igazságügyi minisztérium egy korábbi állásfoglalására, amelynek értelmében egyetlen személy adatainak gyűjtését kizárni műszaki szempontból nagyon nehéz, ezért egy ilyen intézkedés érdekében az egész programot le kell állítani.

Az NSA-nek november 29-én kell áttérnie a telefonhívások címzettjeire és időtartamára vonatkozó metaadatok tömeges és válogatás nélküli gyűjtéséről, valamint ötévi tárolásáról egy új rendszerre. Egy New York-i fellebbviteli bíróság október 30-án a zökkenőmentes átállás biztosítása érdekében elvetette az állásfoglalást azzal kapcsolatban, hogy az NSA az amerikai állampolgárok adatainak gyűjtésével sérti-e az alkotmányt.

Leon bíró J.J. Little kaliforniai ügyvéd metaadatainak a NSA általi gyűjtésével kapcsolatban bocsátotta ki végzését. A fellebbviteli bírósággal szemben ugyanis úgy ítélte meg, hogy az Edward Snowden Moszkvába szökött amerikai informatikus által leleplezett, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán bevezetett gyakorlat alkotmányossági megítélése fontos, mert a műszaki fejlődés miatt a nemzetbiztonsági érdekek újból konfliktusba kerülhetnek a magánszféra sérthetetlenségének elvével.

Az NSA a júniusban elfogadott úgynevezett Freedom-törvény értelmében az átfogó metaadat-gyűjtés helyett indokolt esetben, célzottan, a külföldi hírszerzést felügyelő titkos szövetségi bíróság (Foreign Intelligence Surveillance Court, FISC) felhatalmazással folytathat megfigyelést, az adatokat pedig a kormányzat helyett a kommunikációs cégeknek kell majd tárolniuk, a gyakorlatuknak megfelelően, jellemzően másfél éven át.

Az NSA, amely november 29-én fogja elveszíteni a metaadatok gyűjtésére és tárolására vonatkozó jogosultságát, arról értesítette a kongresszus illetékes bizottságait, hogy felkészült a határidőre és egy célzottabb megfigyelési rendszer bevezetésére.