A Háttér Társaság 2+3 napos továbbképzést hirdet ügyvédek részére. Az egyesület 1995-ben alakult közhasznú szervezet, amely a hazánkban élő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (továbbiakban: LMBTQI) személyek részére nyújt különböző támogató szolgáltatásokat. 2000 óta működteti jogsegélyszolgálatát, amely a szexuális irányultság vagy nemi identitás miatti hátrányos megkülönböztetés, zaklatás vagy bántalmazás áldozatai számára nyújt jogi segítséget, illetve segít a hozzá forduló ügyfeleknek az LMBTQI téma iránt nyitott, elfogadó ügyvédet találni.

A képzés célja egy olyan országos lefedettségű ügyvédhálózat létrehozása, amelynek tagjai az egyesület folyamatos szakmai támogatása mellett az LMBTQI kisebbséghez tartozó személyek részére konkrét ügyekben jogi szolgáltatásokat nyújtanak majd.

A képzés témakörei

  • Szexuális és nemi kisebbségek helyzete Magyarországon, nemzetközi kitekintéssel
  • Azonos nemű párok együttélésének és gyermekvállalásának jogi aspektusai
  • Homofób és transzfób gyűlöletbeszéd és annak médiajogi vetületei
  • Gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépés lehetőségei
  • Az LMBTQI emberek egyesülési és gyülekezési jog gyakorlásával kapcsolatos kérdések
  • LMBTQI emberek egészségügyi ellátása kapcsán felmerülő betegjogi kérdések
  • LMBTQI és azonos nemű szülőkkel nevelkedő gyerekek oktatási jogai
  • A jogérvényesítés intézményrendszere, a hazai antidiszkriminációs szabályozás keretei
  • Jogi segítő munka LMBTQI ügyfelekkel

A képzés módszere
A képzés gyakorlatorientált, a magyar tételes jog ismertetése mellett a hazai és külföldi esetjogot is feldolgozza. A jogsegélyszolgálat jellemző eseteinek bemutatása révén a résztvevők részletes ismereteket szerezhetnek az LMBTQI emberek jogérvényesítése kapcsán felmerülő legjellemzőbb problémákról, és azok megoldási lehetőségeiről. A képzésben nagy szerepet kap az (anonim) jogesetek feldolgozása, amelynek révén a résztvevők a megszerzett ismeretek gyakorlati alkalmazását is elsajátíthatják.

A képzés előadói
A képzés vezető trénere dr. Kárpáti József, a Háttér Jogsegélyszolgát programvezetője, 1997-2001-ig bíró, 2001-2009 között ügyvéd, 2005-2010 között az Egyenlő Bánásmód Hatóság Tanácsadó Testületének tagja, 2010-ben egy rövid ideig az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnökhelyettese.

További részletek ITT!