Nyilvánosságra hozta a horvát választási bizottság (DIP) a parlamenti választások végleges eredményét, amely megerősítette, hogy a két vezető pártszövetség fej fej mellett végzett a voksoláson és koalíciókötésre kényszerül a kormányalakítás érdekében.

A választásokat november 8-án tartották Horvátországban, ám szabálytalanságok miatt hét szavazókörzetben meg kell ismételni a voksolást vasárnap, így a hivatalos eredményeket csak hétfőn közölhette a választási bizottság.

A DIP által száz százalékos feldolgozottság alapján közzétett adatok szerint az eddig kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította koalíció és az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette jobboldali szövetség egyaránt 56 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik legtöbb mandátum a Hídnak jutott: ők 19 képviselői helyre tettek szert.

A végleges választási eredmények szerint az említett pártok mellett még átlépi az ötszázalékos parlamentbe jutási küszöböt az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális liberális párt (3 mandátum), a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB) nevű regionális jobboldali párt és Milan Bandic zágrábi polgármesternek inkább a baloldalhoz húzó pártja, a BM 365 (2-2 mandátum), továbbá az egyik politikai irányzathoz sem kapcsolódó Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet, valamint a Sikeres Horvátország választási lista (1-1 mandátum). A garantált magyar kisebbségi képviselői helyért folytatott küzdelemben Juhász Sándor, a Magyar Egyesületek Szövetségének (MESZ) jelöltje megőrizte eddigi mandátumát a szavazatok 50,23 százalékával, míg Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) jelöltje a szavazatok 49,71 százalékát szerezte meg.

A választási bizottság adatai szerint a szavazásra jogosultak 60,82 százaléka, mintegy 2 millió 304 ezer ember járult az urnák elé.

A parlamenti többséghez 76 mandátumra van szükség. Egyelőre mind az eddig kormányzó szociáldemokraták, mind az ellenzéki, jobbközép HDZ vezette választási szövetség kormányalakítása lehetséges, de mindkettőnek további koalíciós partnerekre van szüksége. A Híd ebben a helyzetben “királycsináló” lehet, ám a párt éppen azzal lett népszerű, hogy kijelentette, egyik nagy párttal sem lép koalícióra. A máris megkezdődött puhatolózó tárgyalások során egy képviselőjét már elvesztette a harmadik legtöbb mandátummal rendelkező lista. Drago Prgometet, a HDZ volt alelnökét, aki szeptemberben csatlakozott a szervezethez, kizárták a Hídból, mert tudtuk nélkül kezdett tárgyalásokat a szociáldemokratákkal.

A HDZ más koalíciós partnerek keresésében rosszabbul áll, mint az SDP. A jobbközép ellenzéki párthoz mindössze a diaszpórában megválasztott három képviselő csatlakozott, míg a szociáldemokraták bejelentették, már 70 mandátumuk van és további koalíciós ígéreteket is kaptak.

Politikai elemzők arra számítanak, hogy a Hídban további szakadás történik. A nagyobb pártok megpróbálják fellazítani az egységét és megszerezni maguknak képviselőket. A legrosszabb forgatókönyvként az új választások kiírását említik a szakértők. Az alkotmány szerint 30 napja van pártoknak arra, hogy összeálljanak és megszerezzék a szükséges aláírásokat a kormányalakításhoz, ha ez nem sikerül, az államfő ezt az időt még 30 nappal meghosszabbíthatja.

Bozo Petrov, a Híd elnöke, a párt hétvégén megtartott nemzeti tanácsának ülése után azt hangoztatta, hogy “a Híd egységes”. A két vezető pártkoalícióval a továbbiakban csak hivatalosan, azok hivatalos helyiségeikben hajlandóak tárgyalni. Reformkormányt akarnak, nem nemzeti egységet, stratégiájukat pedig az elkövetkező napokban a HDZ-vel és az SDP-vel is ismertetik.